Hlavní obsah
Knihy a literatura

Každé další léto je čtivý román o dopívání a o napravení mladických chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Každé další léto.

Kniha Každé další léto na vás dýchne nostalgickou letní atmosférou prvních lásek, které zažil snad každý.

Článek

Kanadsko-australská spisovatelka Carley Fortune zve na výlet k jezeru Kamaniskeg, kde po několik let klíčí milostný příběh Sama a Percy, aby ho pak zkazila jedna chyba.

Percyini rodiče koupí chatu u jezera a všichni se tam vypraví trávit léto. Ona se seznámí s dvěma kluky ze sousedství - Samem a Charliem. A zdá se, že se Samem ji bude poutat osudový vztah. Po sedmnácti letech Percy na chatu už nejezdí a s bratry se nebaví. Ale kvůli pohřbu matky obou bratrů se vrací na místo činu a chce dát vztahy zase do pořádku.

Každé další léto je coming of age román o dospívání a tom, jak jedna jediná osudová chyba může váš život převrátit vzhůru nohama. Ale také je to kniha o první lásce, o naději a druhých šancích, které si každý zasloužíme. Je to knížka o ztracených letech a nedostatečné komunikaci. Kde by postavy už mohly být, kdyby si promluvily? Ale není tohle zápletka téměř všech románů?

Kniha je napsána ve dvou časových rovinách. Hlavní hrdinka totiž čtenáři popisuje, co se mezi ní a Samem dělo od začátku do hořkého konce. I přes přeskakování jednotlivých časových linií se čtenář v příběhu orientuje. Jen ho mrzí, že vyprávění ze současnosti není o krapítek delší.

S každou další otočenou stránkou si říkáte, proč prozradit vzájemné city trvá hrdinům tak dlouho, vždyť od 13 let stejně všichni ví, že skončí spolu. Ale to je na prvních láskách to hezké. Ten pomalý postup krok po krůčku, kdy nechcete nic zkazit. Tady jim držíte palce a doufáte, že nakonec spolu opravdu skončí.

Postavy se chovají z pohledu třicátníka nelogicky, ale nelogicky se v pubertě chová každý. Problémem je, že Percy se chová nedospěle i ve svých 30 letech. Nedokázala se přenést přes svou mladickou nerozvážnost a celý svůj následný život posuzuje podle ní. Myslí si, že není dost dobrá, přitom je to emancipovaná a úspěšná žena. Jako by jedna událost už navždy definovala její další život.

V této knize jsou také velmi zajímavé vedlejší postavy. Rozhodně bych si chtěla přečíst něco více o Samově bratru Charliem a Percyině nejlepší kamarádce ze školních let Delilah. Ta totiž pochopila dospívání mnohem lépe než Percy a vyrostla z ní silná a rozumná žena.

Kniha se čte velmi dobře, až litujete, že ji musíte odložit. Je to ideální letní čtení, protože přímo vybízí k otevření někde u vody a zavzpomínání na léta, kdy jste sami byli mladí a prožívali první lásky. Ale i v zimě u krbu ji to bude slušet.

Za mě 4* z 5*.

Každé další léto vychází už 6. září pod značkou Red, která spadá pod Naše nakladatelství. Recenzní výtisk jsem obdržela od Knihy Dobrovský.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: hledáte příběh o dospívání a první lásce.

NEČTĚTE TO, POKUD: vás štve pubertální a nelogické chování hlavních postav.

FORTUNE, Carley. Každé další léto. Praha: Naše nakladatelství/Red, 2023. ISBN 978-80-277-1482-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz