Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha Aquitania zůstává na půli cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Napsat dobrou historickou knihu je umění. Nesmí působit školometsky, ale čtenář by se o historii měl něco dozvědět a fakta by neměla klouzat jen po povrchu. Knize Aquitania se to povedlo tak napůl.

Článek

Eleanora Akvitánská byla manželkou krále Francie a potom si vzala toho anglického. Její dva synové usedli na anglický trůn, a když ten první – Richard Lví srdce – odjel na křižáckou výpravu, zemi spravovala ona. Jednalo se o mocnou ženu, o jejíchž osudech toho moc nevím, proto jsem byla ráda, že si mohu přečíst knihu Aquitania o jejím životě. A abych řekla pravdu, po přečtení knihy nejsem o moc moudřejší.

Autorka Eva García Sáenz de Urturi rozehrává příběh plný zrady, intrik, vražd a spletitých mocenských vztahů. Historie je tam opravdu jen jako kulisa. Jedná se spíš než o životopisnou knihu o detektivku, kdy se Eleanora snaží zjistit, kdo zavraždil jejího otce. Největší problém jsem měla se samotnou Eleanorou, které na začátku příběhu bylo pouhých 13 let a chovala se minimálně na 40. Její postava se vlastně vůbec nevyvíjela, což je škoda. Bylo by hezké pozorovat, jak na nepřátelském francouzském dvoře dospívá. Aquitania také končí před nejzajímavějším úsekem jejího života, takže si pro nás autorka možná chystá další díl. Co se týče detektivní zápletky, její rozuzlení bylo nečekané, což kvituji.

Věřím, že si kniha najde své věrné fanoušky, protože je velmi čtivá a popisuje část světa a část dějin, které moc často v knihách nenacházíme. Hlavní postavy jsou sympatické a držíte jim při jejich konání palce. Příběh Eleanory Akvitánské ale pro mě osobně zůstal trochu na půli cesty, chtěla bych se o jejím životě dozvědět více. Jdu o ní tedy hledat nějakou non-fiction knihu.

Za mě 3*/5*

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: se vám například líbila kniha Viktorie od Daisy Goodwinové.

NEČTĚ TO, POKUD: máte raději hutnější knihy, kde je víc detailů.

Knihu jsem dostala na recenzi od Knihy Dobrovský.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz