Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kotletova Černá smečka je jízda od začátku do konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Černá smečka

Leoš Kyša se opět zahalil do svého pseudonymu František Kotleta, aby nám naservíroval knihu plnou toho, co je pro jeho knihy typické. Černá smečka je plná násilí, sexu, vulgarismů a kvalitní akce.

Článek

Filip je povolán z jihoamerického vyhnanství zpět do Prahy, aby zabil dlouho vězněného démona, netuší ovšem, že démon má v pravdě ďábelský plán - chce rozpoutat peklo na zemi. A Filipa ani moc nepřekvapí, že je do něj zapojena i jeho matka, která je se démony jedna ruka. Zachrání Filip svět, nebo se zblázní, když konečně zjistí, kdo je jeho otec?

Knihy Františka Kotlety rozhodně nepatří do žánru vysoké fantasy. Právě naopak. Nemůžeme v nich hledat žádné vznešené cíle či osudová předurčení, hrdinům většinou jde jen o přežití. Že v důsledku jejich snahy zemře náhodný kolemjdoucí, jim příliš nevadí. Hrdinové nejsou klaďasové a od padouchů je často dělí jen velmi tenká linie. Přesně taková je i Černá smečka.

Je to jízda od začátku do konce a skvěle by se hodila jako předloha zběsilého akčního filmu. Nešetří se výbuchy, střelbou, užívání drog. Čtenář je neustále udržován v pozoru, co zase přijde. Kotletovi se dokonale povedlo skloubit akčnost, perverznost a humor do knihy, která sice není pro každého, ale komu se podobné zvrácenosti líbí, toho bude bavit.

Černá smečka je plná popkulturních odkazů, které opravdu pobaví, protože jsou aktuální. Najdeme zde odkazy na právničku Hrdou, slovenského premiéra Fica či kardinála Duku. Hláškuje se od první stránky a nešetří se zvrácenostmi a sprostotou. Pro puritány tato kniha opravdu není. Výhodu budou jistě mít ti, co stejně jako hlavní hrdina dospívali v devadesátkách, i když my jsme si místo Kofoly dlužili pivo. Snad drsnější kraj.

Skvěle hodnotím výstavbu samotného světa Černé smečky, který je v rámci žánru lehce uvěřitelný. Vůbec bych se nedivila, kdyby odvěký boj Tobiášova řádu s démony probíhal v naší Praze a my o tom neměli vůbec tušení. Trochu jako v Buffy. Pouze té akce bylo ke konci knihy až moc. Nebo spíše se stále dokola opakovala, takže vás v závěru knihy už nemůže nic překvapit, včetně samotného bizarního konce hlavních záporáků.

Autor si nechal pootevřená dvířka k pokračování a Černá smečka tak může být prvním dílem nové série plné nadpřirozena. Okultismus i české prostředí je vděčné.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi fantasy knihy, které se ničeho nebojí.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám v knihách vadí nekonsensuální sex, sprostá slova, násilí a zneužívání všeho a všech.

Knihy Dobrovský mi knihu poskytly k recenzi.

KOTLETA, František. Černá smečka. Fobos. Praha: Dobrovský, 2023. ISBN 978-80-277-4113-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz