Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kroniky prachu by prachem měly spíše zapadat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Kroniky prachu

Kroniky prachu jsou kniha žánru Young adult, na kterou valná většina čtenářů pěla jenom chválu. Já s nimi nemohu souhlasit. A těch důvodů mám víc.

Článek

Mladičká Animant má matku, která jí touží najít ženicha. Animant se pod čepec nehrne, za to si ráda čte, proto skočí po možnosti odjet do Londýna a začít pracovat v univerzitní knihovně. Život jí tam ovšem ztrpčuje protivný hlavní knihovník a strach z archivu.

Nebudu vám lhát, knihu jsem si moc chtěla přečíst, protože knihovna, láska, historie – to je můj šálek čaje. Autorka Lin Rina Kroniky prachu nejprve psala na Wattpad (což je aplikace, kam si každý může psát, jak je mu libo, a každý si tam, jak je mu libo, ty příběhy může číst) a bohužel jde poznat, že knize chyběla redakční práce. Zpočátku se příběh neuvěřitelně vleče, dozvídáme se o každém Animantině nadechnutí, aby byl konec neuvěřitelně uspěchaný, až odbytý.

Autorka v knize často také rozpracovala nějaké téma a posléze v něm vůbec nepokračovala. Proč? Hodně věcí tak vyznělo do prázdna. Asi jen potřebovala dovyplnit místo, a to v knize o 544 stranách opravdu není nutné. Otevírá například téma antisemitismu, což by mohlo být zajímavé a přínosné, kdyby srovnala dění v Londýně například s poznatky z Českých zemí a z Hilsneriády, ale dozvíme se jenom, že Židy nemá nikdo rád. Tak dobrá. Seznámíme se také s bratry hlavního hrdiny jenom proto, abychom je už nikdy nepotkali. A mohla bych pokračovat dál.

Taky se zařazením mezi historické romány mám problém. Držela autorka v ruce učebnici dějepisu? Asi ne. V knize není nikde řečeno, kdy přesně se odehrává. Z jedné pasáže v knize jde poznat, že za období vlády královny Viktorie, tedy mezi 1837-1901, přesto obyvatelům Kronik prachu sloužily vzducholodě jako normální prostředek hromadné dopravy. Proč?

Na druhou stranu se kniha dobře četla a romantická linka byla pěkná. A se svým názorem jsem ve velké menšině, protože převážně dospívající dívky tuto knihu milují. Na databázi knih má dokonce hodnocení 87 %! Na sklonku loňského roku knize vyšlo volné pokračování Kufr z nebe. Já ho ale číst nebudu.

Za mě si Kroniky prachu zaslouží maximálně 2*/5*. Na Wattpad dobré, na knihu je toho málo.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: jste dospívající dívka, která touží po romantickém čtení a nějaké chyby v historii nebo díry v zápletce ji nerozhází.

NEČTĚTE TO, POKUD: jste kdokoliv jiný.

Rina,L.: Kroniky prachu, nakladatelství Egmont, 2019, Praha, ISBN 978-80-253-4482-8, 544 stran

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz