Hlavní obsah
Knihy a literatura

Lekce chemie upozorňují na palčivý problém žen v 50. letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Lekce chemie

Na obrazovky se dostal seriál Lekce chemie. Jedná se o zfilmovanou knihu Bonnie Garmus o důležitosti feminismu nejen v 50. letech, která je skvělá.

Článek

Elizabeth Zottová je mladá, nekonvenční chemička. Bohužel má tu smůlu, že žije na konci 50. let v USA. Musí se tak potýkat s misogynií, sexismem, zkostnatělými názory či patriarchátem nejen ve vědě, ale i v osobním životě. Když jednou dostane nabídku vařit v kuchařské show, využije ji, protože co jiného je vaření než chemie? Ovšem dokáže opustit svůj sen o kariéře vědkyně?

Lekce Chemie jsou skvěle vystavěným příběhem o snaze najít sebe sama a své místo na zemi ve složitých podmínkách, kdy místo toho, aby vám všichni pomáhali, spíš vám házejí klacky pod nohy. A nejedná se jen o muže. Postavám fandíte, i když víte, že je šťastný konec nečeká. Příběh je totiž vyprávěn ve dvou časových rovinách, takže tak trochu tušíte, co se stane. Nevíte ovšem jak. Kniha vás tak udržuje v neustálém napětí.

Bonnie Garmus ve své knize Lekce chemie dokázala skvěle popsat problémy, kterým v padesátých letech ženy čelily. S Elizabeth bojujete o každý drobný posun v její kariéře a říkáte si, že ta nenávist ze strany jejích mužských kolegů snad ani není možná. Bohužel tehdy byla taková doba. Žena byla odsouzena jen k roli domácí paničky. Pokud měla vyšší ambice, byla podezřelá. A při sledování veřejné debaty i musím říci, že i nyní existují lidé, které by ženy rádi viděli jen u plotny. Člověk se tak musí ptát, jestli jsme se za těch 70. let vlastně někam posunuli.

Takže ač jsou Lekce chemie románem oddechovým, nutí vás přemýšlet. A zamyšlení to rozhodně není příjemné. Kdo si myslí, že podobným problémům (i když v mnohem menším měřítku) dnes už ženy nečelí, nikdy nebyl žena. Stále se to děje a stále je proti tomu potřeba bojovat. Kromě feminismu, který na vás dýchá z každé strany, naleznete v knize i další, neméně důležitá témata, jako je sexuální zneužívání, předsudky, domácí násilí, nevíra v boha či nevíra v sebe sama. V Lekcích chemie je tak pro každého něco. Rozhodně se při čtení nudit nebudete.

Za mě 5*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: jste žena nebo ženám v jejich kariéře fandíte.

NEČTĚTE TO, POKUD: ve vás už samotné slovo feminismus vzbuzuje pocity nevolnosti.

GARMUS, Bonnie. Lekce chemie. Praha: Ikar, 2022. ISBN 978-80-249-4891-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz