Hlavní obsah
Knihy a literatura

Lucy Worsley dělá z Jane Austenové ženu z masa a kostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Jane Austenová - Biografie

Málokterá spisovatelka má takovou pověst ikony a neotřesitelné místo na piedestalu jako Jane Austenová. Historička Lucy Worsley v jejím životopise ukazuje, že se především jednalo o obyčejnou ženu.

Článek

Lucy Worsleyová je známá britská historička, kterou i my můžeme znát z řady dokumentárních filmů BBC, kde zasvěceně a zajímavě vypráví o životě běžných Britů v průběhu staletí. Stejným poutavým a odlehčeným stylem napsala biografii nejznámější ženské spisovatelky Jane Austenové.

Její díla čtou miliony čtenářů a čtenářek už přes dvě stě let, přesto její životní příběh málokdo zná. Je to dáno i tím, že životopisci vycházejí převážně z dopisů, které se ale nedochovaly všechny, protože Austenová se stávala slavnou a její rodina nechtěla, aby v očích některých čtenářů klesla. Proto řadu korespondence, ve které nebyla zrovna v nejlepším světle, zničila. Lucy Worsley ve své knize z dopisů vychází, ale také pracuje s rodinnými historkami, vzpomínkami a i dobovými událostmi, které dokáže skvěle propojit.

Celá rodina, která patřila k prvním životopiscům známé spisovatelky, svou příbuznou popisovala jako starou dobrou „tetičku Jane“, která vedla obyčejný život a psala jen jakoby mimochodem ve svém volném čase. Lucy Worsley naopak na stránkách knihy dokazuje, že to tak nebylo. Že Jane Austenová chtěla být spisovatelka a šla si cíleně za svým. Dává nám nahlédnout pod pokličku možné autorčiny inspirace a popisuje, jak, co a kdy utvářelo její charakter, že se z ní mohla stát tak skvělá literátka.

I ze zdánlivých maličkostí dokáže vyčíst skryté informace. Život známé autorky zasadila znamenitě do kontextu doby, takže člověk pochopí nejen ji, ale i ženy v tehdejší společnosti. Po přečtení knihy také lépe porozumí jednotlivým románům a zjistí, proč zrovna v tom období psala to, co psala. Díky této knize čtenář poodhalí, kolik odkazů na vlastní prožitky Jane Austenová vepsala do svých příběhů.

Lucy Worsley na stránkách své knihy udělala z Jane Austenové obyčejnou ženu z masa a kostí, která přesto prožila zajímavý a naplněný, i když nelehký život. Životopis není nudný, plný dat a událostí, spíše je pojat jako vyprávění o životě ženy na přelomu 18. a 19. století, kterých v té době žilo bezpočet. Pouze jedna z nich se ovšem dokázala vymanit z tradiční škatulky chudé ženy z lepší společnosti, aby obohatila naše knihovny o šest skvělých románů a bezpočet dalších prací.

Za mě 5*/5*, jen bych vytkla trochu odbytou redakční práci v českém překladu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi životopisy a díla Jane Austenové.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám klasická britská literatura nic neříká.

WORSLEY, Lucy. Jane Austenová: biografie. Přeložil Runka ŽALUDOVÁ. V Praze: Slovart, 2018. ISBN 978-80-7529-559-0.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz