Hlavní obsah
Knihy a literatura

Manga Sbohem, má růžová zahrado zkoumá lesbické vztahy ve staré Anglii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Sbohem, má růžová zahrado

Nakladatelství Knih Dobrovský v loňském roce rozšířilo své portfolio o značku Gate, pod kterou začalo vydávat mangy. Na poličkách už jich má celou řadu včetně triptychu Sbohem, má růžová zahrado.

Článek

Hned na úvod se musím přiznat, že jsem mangou člověk nepolíbený, ale rozhodla jsem se vystoupit ze své komfortní zóny a růžovou zahradu japonského umělce Dr. peppeca si přečíst. Protože téma a prostředí příběhu zněly opravdu zajímavě. Mladá japonská dívka Hanako se v roce 1900 vydává na cestu do viktoriánské Anglie, aby se setkala se svým oblíbeným spisovatelem. Ocitá se tak bezprizorní v Londýně, kde jí pomocnou ruku podá příslušnice smetánky paní Alice. Ta má své tajemství a také netradiční prosbu. Chce, aby jí Hanako zabila, protože přináší hanbu své rodině. Má totiž lesbické sklony.

Téma zakázané lásky a jejích důsledků nejen na člověka samého, ale i na jeho rodinu a okolí je jistě přitažlivé, a je dobré, že podobné počiny v současné době vznikají. Jenže tady se člověk neubrání dojmu, že ten příběh zůstává kdesi na půli cesty. Paní Alice stále řeší dopady svých rozhodnutí na rodinu, je zlomená a smutná. A to je vlastně vše. V knize jsou snahy nadhodit i další problémy tehdejší doby – láska mezi služebnou a pánem, otázka sufražetek, proces s Oscarem Wildem… ale vždy klouzají po povrchu, jen se zmíní a je konec. Čtenář se tak neubrání dojmu, že Dr. peppeco chce svým dílem pouze šokovat, nenabízí nějakou nadstavbu, která by ze Sbohem, má růžová zahrado udělala příběh, ke kterému se budete chtít vracet stále znova a znova.

Vysoko nad příběhovou linkou ovšem stojí kresba, která je opravdu nádherná. Všechny ty viktoriánské šaty, účesy, stavby i růžová zahrada…radost pohledět. Na člověka nezvyklého na čtení mangy číhá oříšek v řazení příběhových okének zprava doleva a knížka se tak čte od konce. Na to se ale po pár stránkách dá zvyknout. Také je škoda, že je manga černobílá, protože tohle vidět v barvě by bylo krásné.

Od českých znalců mangy si knižní úprava edice Gate nevysloužila zrovna uznání, ale jak jsem napsala na začátku, já se v tom vůbec nevyznám. Jen mě pořád bilo do očí oslovení hlavní hrdinky paní Alice, když měla před svatbou. Správně by jí všichni měli přece oslovovat lady Alice, ne? Taky by možná některé věty chtěly učesat, aby nezněly tak kostrbatě.

Příběh je rozdělený do třech svazků, ale není to nic dlouhého. Vlastně všechny tři knihy můžete přečíst za jedno odpoledne. Já se asi fanynkou mangy nestanu, ale věřím, že si své příznivce jistě najde.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi příběhy s tématikou LGBTQ+.

NEČTĚTE TO, POKUD: toužíte po nějakém hutném příběhu.

PEPPERCO, Dr. Sbohem, má růžová zahrado 1-3. Přeložil Igor CIMA. Praha: Dobrovský, 2022-. Gate. ISBN 978-80-277-1329-5, ISBN 978-80-277-1330-1, ISBN978-80-277-1331-8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz