Hlavní obsah
Knihy a literatura

Nevrlý Ruda dětem ukáže, že za špatnou náladu se nemusí stydět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Nevrlý Ruda

Vybrat v současné produkci dětských knih takovou, která bude nejen líbivá, ale dítěti i něco přinese, je lecky velmi těžké. S Nevrlým Rudou vedle rozhodně nesáhnete.

Článek

Šimpanz Ruda má problém. Jednoho dne se probudí a není vůbec šťastný. Banány jsou moc sladké, sluníčko hodně svítí a ta šíleně modrá obloha je taky fuj. Každé zvířátko se ho ptá, proč je naštvaný. On ale přece není naštvaný! Nebo ano?

Když jste malé dítě, máte problém orientovat se ve světě, vše je pro vás obrovské a cizí.  Často se nevyznáte ani sami v sobě. Zpracovávat emoce je těžké pro dospělého, jak si s tím má tedy poradit dítě? Nevrlý Ruda je nevrlý a prožívá tak stejnou situaci, jako občas každé dítě. Nakonec pochopí, že se nemusí stydět za svou špatnou náladu, že naštvaný je někdy každý. Dítě se s ním může snadno identifikovat a na příkladu malého šimpanze pochopí, že nejlepší způsob, jak porazit vztek a špatnou náladu, je přiznat si to.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

ilustrace Nevrlého Rudy

Nevrlý Ruda je krátký, takže si udrží pozornost i těch nejmenších a s dětmi ho zvládnete přečíst za deset minut před spaním. Ilustrace Maxe Langa jsou potěchou oka. Rodiče se rozplynou nad jejich krásou a děti pobaví humor, který se v nich skrývá. Pokud hledáte knihu, která vaše děti zabaví, pobaví, ale i je nenásilnou formou trochu vzdělá, Nevrlý Ruda je pro vás ta pravá volba!

Za mě rozhodně 5*/5* a balím ji dceři pod stromeček.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte problém prožívat negativní emoce. Nebo pokud máte malé dítě.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám dětské knihy nic neříkají.

LANG, Suzanne, Max LANG a Ondřej FAFEJTA. Nevrlý Ruda. Portál, 2023. ISBN 978-80-262-2058-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz