Hlavní obsah
Knihy a literatura

Poslední poslední aristokratka je důstojným zakončením ságy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

V rámci loňského Velkého knižního čtvrtku vyšla i šestá kniha Evžena Bočka, která mapuje osudy Marie III. z Kostky. Autor se již před časem nechal slyšet, že se jedná o poslední díl celé ságy.

Článek

Zakončení je to velmi důstojné. Aristokratka pod palbou lásky dává přesně to, co slibuje, a to mírou vrchovatou. Hlavní hrdinka opět vtipně glosuje zážitky svérázných obyvatel zámku, ovšem jak se stavba postupně zalidňuje, není tolik prostoru na staré známé. Zvláště postava hamounského otce je upozaděna, což mě velmi mrzí, protože toho skrblíka miluju. Také (což je ovšem dáno roční dobou) chybí historky z provázení muflonů. A na ty se já, jako bývalá zámecká průvodkyně, vždy velmi těšila.

Co v knize naopak je, je jakási literární vsuvka z pera kastelána Josefa, která je vtipná a děj knihy ozvláštní. Postavy jsou sympatické, jejich počínání vtipně nelogické, děj uvěřitelně neuvěřitelný. Člověk se zkrátka shledá se starými známými a cítí se „jako doma“. Knižní série o aristokratce má kolísavou kvalitu. Po úplně skvostném prvním díle přišel divný druhý a taky díl o krádeži nepatří mezi mé oblíbené, ale celkově se knihy řadí mezi stálice mé knihovny, ke kterým se čas od času vracím. Ono to deníkové vyprávění přispívá k tomu, že se dobře čtou a za jeden, dva dny už saháte po dalším dílu.

Jsem ráda, že se autor rozhodl nepokračovat v psaní a završil své dílo kvalitně. My tak nejsme svědky rozpliznutí příběhu do dalších 48 pokračování a můžeme na aristokratku s láskou vzpomínat. Navíc si myslím, že Evžen Boček určitě ještě nějakou knihu napíše, jen se nebude týkat Marie. Co takhle eskapády Kostků v emigraci? To by se mi líbilo.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: patříte mezi aristokratické fanoušky, nebudete zklamáni.

NEČTĚTO TO, POKUD: jste nečetli předchozí díly. Začněte hezky od začátku. Stojí to za to.

Četli jste? Máte sérii rádi?

P.S.: Letošní Velký knižní čtvrtek se pomalu blíží a zase slibuje nádherné knižní zážitky. Máme se na co těšit.

BOČEK, Evžen. Aristokratka pod palbou lásky. Brno: Druhé město, 2022. ISBN 978-80-7227-882-4.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz