Článek
To, co je pro nás Magdalena Dobromila, je pro anglické hospodyňky Eliza Actonová. Její kuchařská kniha učí mladé hospodyňky vařit už přes dvě stě let. Právě z její obsáhlé kuchařky vycházeli další velcí autoři britských knih kuchařských předpisů a ona jako první napsala k receptu i seznam ingrediencí. Což tedy u Rettigové žalostně chybí. Kniha Anglická kuchyně slečny Elizy od Annabel Abbsové popisuje vznik této jedinečné kuchařské knihy a taky netradiční přátelství mezi paní a její služebnou Ann.
A kniha je spíše než o receptech o vylíčení tohoto přátelství a také o tom, jak se ve 30. letech 19. století v Británii žilo. Lehké to mělo jen pár vyvolených a zbytek společnosti spíše živořil. Při čtení podobných knih si člověk uvědomí, že je mu vlastně hrozně fajn. Může dělat, co chce. Jeho místo ve společnosti není tak determinované, jako bylo v minulých stoletích.
V příběhu jsme svědky lidské touhy po štěstí a po místě ve společnosti. Místě, kde by hrdinky knihy něco znamenaly a mohly se vymanit z tradiční role, které jim přisoudila viktoriánská společnost.
Kniha je napsaná velmi čtivě, k čemuž přispívá i překlad Markéty Polochové. A ta obálka! Dá se jí něco vytknout? Mně přijde, že nakladatelství Argo si na každé své knize dává velmi záležet a tady je to vidět. Doporučuju všem milovníkům jídla a historie. Vlastně mě jen mrzí, že o recepty jde až v poslední řadě a není jich tam víc. A taky mě mrzí, že naše Magdalena Dobromila Rettigová také nemá svou knihu, protože její životní příběh je neméně zajímavý.
Za mě 5*/5*
PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás baví čtení knih. Opravdu, knihu můžu jen doporučit.
NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi historické knihy, kde příběh plyne pomalu.
ABBS, Annabel. Anglická kuchyně slečny Elizy. Přeložila Markéta POLOCHOVÁ. Praha: Argo, 2022. ISBN 978-80-257-3846-7.