Hlavní obsah
Knihy a literatura

Příběh o vzniku kultovní anglické kuchařky je i o síle přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Anglická kuchyně slečny Elizy

I kniha popisující vznik jiné knihy může být velmi poutavá, taková je alespoň Anglická kuchyně slečny Elizy od Annabel Abbsové.

Článek

To, co je pro nás Magdalena Dobromila, je pro anglické hospodyňky Eliza Actonová. Její kuchařská kniha učí mladé hospodyňky vařit už přes dvě stě let. Právě z její obsáhlé kuchařky vycházeli další velcí autoři britských knih kuchařských předpisů a ona jako první napsala k receptu i seznam ingrediencí. Což tedy u Rettigové žalostně chybí. Kniha Anglická kuchyně slečny Elizy od Annabel Abbsové popisuje vznik této jedinečné kuchařské knihy a taky netradiční přátelství mezi paní a její služebnou Ann.

A kniha je spíše než o receptech o vylíčení tohoto přátelství a také o tom, jak se ve 30. letech 19. století v Británii žilo. Lehké to mělo jen pár vyvolených a zbytek společnosti spíše živořil. Při čtení podobných knih si člověk uvědomí, že je mu vlastně hrozně fajn. Může dělat, co chce. Jeho místo ve společnosti není tak determinované, jako bylo v minulých stoletích.

V příběhu jsme svědky lidské touhy po štěstí a po místě ve společnosti. Místě, kde by hrdinky knihy něco znamenaly a mohly se vymanit z tradiční role, které jim přisoudila viktoriánská společnost.

Kniha je napsaná velmi čtivě, k čemuž přispívá i překlad Markéty Polochové. A ta obálka! Dá se jí něco vytknout? Mně přijde, že nakladatelství Argo si na každé své knize dává velmi záležet a tady je to vidět. Doporučuju všem milovníkům jídla a historie. Vlastně mě jen mrzí, že o recepty jde až v poslední řadě a není jich tam víc. A taky mě mrzí, že naše Magdalena Dobromila Rettigová také nemá svou knihu, protože její životní příběh je neméně zajímavý.

Za mě 5*/5*

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás baví čtení knih. Opravdu, knihu můžu jen doporučit.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi historické knihy, kde příběh plyne pomalu.

ABBS, Annabel. Anglická kuchyně slečny Elizy. Přeložila Markéta POLOCHOVÁ. Praha: Argo, 2022. ISBN 978-80-257-3846-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz