Hlavní obsah
Knihy a literatura

Romantická kniha Když přeskočí jiskra nás zve do malebného Skotska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Když přeskočí jiskra

Před koncem loňského roku vyšel Donně Ascroft její vánoční příběh Vánoce na skotském hradě. Nyní se českého překladu dočkal příběh Když přeskočí jiskra, který je ještě lepší.

Článek

Evie se v posledním vztahu popálila, takže než aby se pokoušela o něco nového, uzavře se na rodinné farmě před světem. Nicméně z New Yorku k nim dorazí host – statečný a pohledný hasič Callum, který si také prožil nejedno trápení. Společnost mu dělají dopisy adresované jeho babičce od někoho, kdo může být jeho dědou. Do Skotska se ho vydal hledat a také chce začít psát novou kapitolu ve svém životě.

Když přeskočí jiskra je klasickou letní romantickou knihou, po které se vyplatí sáhnout, pokud potřebujete na odreagování něco milého, co vám dovolí zapomenout na strasti všedního dne. Toho kniha nabízí plné hrsti. Dostanete svérázné postavy, včetně dohazovačské babičky a nevrlého souseda, zajímavé prostředí Skotska, trochu těch starobylých legend, krásného hlavního hrdinu, nesmělou hrdinku, ale hlavně – na stránkách knihy se zúčastníte i soutěže ve vaření marmelády. A je něco, co patří k létu více, než moře, láska a marmeláda?

Navíc na stránkách knihy zavítáme do tolik populárního Skotska, které slibuje nádhernou přírodu a bohatou historii. Od premiéry seriálu Cizinka se tam chce přestěhovat snad každá romantická duše. Škoda jen, že se na konci knihy nedočkáme receptu na marmeládu s čokoládou a whisky, protože tu bych si moc ráda namazala na čerstvě upečené scones.

Od Když přeskočí jiskra nemůžete čekat hluboký román, ale kdo touží po velké romantice, zajímavém prostředí a laskavém humoru, tomu se kniha bude velmi líbit. Navíc je tu i morální poučení. Pokud byste letošní léto měli z produkce nakladatelství Cosmopolis zvolit jen jedinou romantickou knihu, zapomeňte na Caplinové Vilu v Itálii. Když přeskočí jiskra je mnohem lepší. Děkuji nakladatelství, že pro nás autorku objevilo a těším se na její další román. Ten nás čeká na Vánoce a opět bude mít vánoční atmosféru.

Recenzi na autorčin předchozí román Vánoce na skotském hradě si můžete přečíst zde.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: hledáte romantickou knihu, u které se zasmějete a objevíte další koutek Skotska.

NEČTĚTE TO, POKUD: nejste na ženské romány.

ASHCROFT, Donna. Když přeskočí jiskra. Přeložila Petra KRÁLOVCOVÁ. Praha: Cosmopolis, 2024. ISBN 978-80-271-5325-1.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz