Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vánoce na skotském hradě jsou oddechová četba skvělá pro zimní dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

obálka knihy Vánoce na skotském hradě

K období Vánoc a Nového roku patří pohádky. I ty pro velké holky, mezi které se bezesporu řadí i kniha Vánoce na skotském hradě od britské autorky Donny Ashcroft.

Článek

Mladá a osamělá učitelka Belle, která staví ostatní na první místo, nedopatřením zraní ve sněhové bouři starou ženu Edinu. Edina žije sama na skotském hradě a v důsledku zranění se o sebe nemůže starat. Belle se tedy nastěhuje k ní a snaží se jí pomáhat a hlavně splnit její seznam vánočních přání. A když ještě přijede na návštěvu Edinin vnuk, je možné, že vánoční přání se vyplní i Belle.

Kniha Vánoce na skotském hradě má vše, co od dobré romantické knihy očekáváte. Nepříliš složitou dějovou linku, malebné prostředí, svérázné postavičky, sympatické hlavní hrdiny a taky špetku humoru. Tahle se navíc odehrává na skotském hradě, kde by opravdu chtěl žít každý, pokud by tedy přežil tu všudypřítomnou zimu. Navíc je tam tvrdohlavý osel a přiznejme si to, tvrdohlaví oslíci vykouzlí úsměv na každé tváři.

Na druhou stranu musím příběhu trochu vyčíst úvodní zápletku celé knihy. Nepřijde mi příliš uvěřitelné, aby v městě, kde je každý strašný sympaťák, všichni až do nehody Edinu v podstatě ignorovali, aby se pak mohli přetrhnout s pomocí. Ovšem chápu, že právě takové autorka musela celé městečko i Edinu mít. Všichni pomohou nakonec i Belle a ta dosáhne všeho, co chtěla. Dokonce se opět sblíží se svým otcem. Každý by chtěl žít mezi tak dobrými sousedy a mít tak skvělou paní učitelku. Vánoce na skotském hradě jsou takovou selankou s předvídatelným koncem.

Kniha je velmi čtivá a připomíná filmy od Hallmarku, na které se všichni rádi díváme. Nejsou překombinované, ale otevřou nám hřejivou náruč a ukážou, že ještě někde je svět v pořádku. Že existují dobré příběhy, dobří lidé a dobré konce. Kniha vám dodá hřejivý pocit a povznese náladu. Co jiného chcete na přelomu roku číst?

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi Vánoce, Skotsko a příběhy, které vám vykouzlí úsměv na tváři.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi romantické knihy a Vánoce a Skotsko.

ASHCROFT, Donna. Vánoce na skotském hradě. Přeložil Lucie LIBOVICKÁ. Praha: Cosmopolis, 2023. ISBN 978-80-271-5105-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz