Hlavní obsah
Knihy a literatura

Romantický Poslední song je víc než jen dívčí román

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Poslední song

V posledních letech se na pultech knihkupectví rozšířily knihy pod novou kolonkou, tak zvanou young adult literaturou. A spadají do nich všechny žánry - krimi, thrillery, fantasy…

Článek

Ale nejvíc jich je mezi romantickou literaturou. Přesně tam žánrově patří i román německé autorky Nicole Böhmové Poslední song. Je to kniha o dospívání, hledání sebe sama a svého místa ve světě. No a taky je i o lásce.

Každý z nás má svůj sen. Mladičká Riley si za tím svým jde, i když jí to stojí spoustu sil. Náhodou začne pracovat v umělecké škole a věci se dají konečně do pohybu. Může za to i sympatická rocková hvězda Julian.

Ano, děj je předvídatelný, od začátku přesně víte, jak to dopadne. Jenže ta cesta, jak se ke konci autorka dopracuje, je skvělá. Být mi šestnáct, tak je tahle knížka to nejlepší, co mě mohlo potkat. Čtivá, vtipná, s dobrou zápletkou a sympatickými postavami. Kvituji i poměrně málo erotiky. Některé knihy pro dospívající se stydím číst, ale tady to bylo velmi uměřené. My, co jsme vyrůstali na dívčích románech Lenky Lanczové, bychom o spoustě sexu v knihách pro dospívající mohli vyprávět.

Kniha se zabývá i dalšími tématy, které trápí mladé dospělé – sociální sítě, drogy, pomíjivost slávy. A názor na tuto problematiku má takový, že se ji nemusíte bát svým dětem pořídit. Jen nechápu, že německá autorka zasadila příběh do New Yorku. I Berlín si zaslouží skvělé muzikálové performery.

Za mě 4*/z 5* ale být mi o patnáct let méně, přidám ještě jednu hvězdu. Kniha má další dva díly, které si velmi ráda přečtu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: jste romantická a mladá duše.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám romantika a romány pro mladé nic neříkají.

BÖHM, Nicole. Poslední song. Přeložila Barbora ŠPUNDOVÁ. V Praze: Fragment, 2022. ISBN 978-80-253-5904-4.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz