Hlavní obsah
Názory a úvahy

Snižme DPH na menstruační pomůcky, nebo lépe - nabízejme je zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: burin kul/pixabay.com

Menstruační pomůcky

Poslaneckou sněmovnu čeká projednávání daňových změn. Pokud chtějí opravdu udělat něco pro lidi, měli by přijmout snížení DPH na menstruační pomůcky. Z dosavadních 21 % klidně na nulu.

Článek

V současné době jsou menstruační pomůcky, které v plodném věku používá téměř každá žena téměř každý měsíc, zdaněna 21% sazbou DPH, což je víc než DPH uvalené na kadeřnické služby či vstupy do fitcenter. Nemluvě o nulové dani na tiché víno. Ale menstruační pomůcky na rozdíl od vína nejsou zbytné. Každá menstruující žena je potřebuje. A dříve nebo později menstruace potká téměř polovinu všech občanů České republiky.

A za to, že ji čeká tento div přírody, je žena trestána. Každý měsíc totiž musí investovat nemalou částku do nákupu menstruačních pomůcek. Pokud využívá ekologičtější metody, než jsou tampony či vložky, tak je sice nenakupuje každý měsíc, ale počáteční investice také není zanedbatelná. Přes to, že tyto pomůcky jsou drahé a nezbytné, stát jejich pořízení znesnadňuje jejich zařazením do nejvyšší sazby daně z přidané hodnoty. Co kdyby se naši politici inspirovali na západě a daň snížili třeba na nulu. Nebo ještě líp. Daň snížili na nulu a prosadili legislativu, že budou tyto prostředky zdarma k dispozici pro potřebné spoluobčanky jako je tomu například ve Skotsku? Ona totiž menstruační chudoba existuje, ať před tím zavíráme oči jak chceme.

Ano, pro někoho těch zhruba 100 korun měsíčně, za které by si balení vložek mohl pořídit, může představovat vážný problém. Tak vážný, že třeba nechodí do školy, protože si vložky či tampony nemůže dovolit. Vždyť jak nedávno proběhlo médii, problém koupit si vložky má každý měsíc i řada vězeňkyň. Nemluvě o bezdomovkyních či matkách samoživitelkách.

Částečně pomoci by však mohlo i snížení DPH, alespoň by vložky a tampony nebyly tak drahé. Nemuseli bychom je považovat za luxusní zboží, když už mají stejné DPH jako třeba kabelka od Vuittona. Na schůzi poslanecké sněmovny přesun do snížené sazby 12 % budou požadovat Piráti. A já už se těším diskuzi, která nastane. „Proč bychom měli snižovat daň na vložky, ale na holící potřeby zůstane stejná? Vždyť já se holit potřebuju! A je to samé.“ Ne, pánové, holit se nepotřebujete. Můžete chodit klidně zarostlí. Nebo snad budete požadovat po ženách, aby chodily zakrvácené? I když možná by pak konečně v naší společnosti přestala být menstruace takové tabu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz