Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vánoce v knihkupectví naladí na sváteční atmosféru každého Grinche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Vánoce v knihkupectví

Jenny Colganová napsala krásný romantický příběh odehrávající se v zasněženém Edinburghu, který potěší každého knihomola. Odehrává se totiž v knihkupectví.

Článek

Carmen bude třicet let a život se jí sype pod rukama. Přítele nemá, se sestrou si nerozumí, o práci přišla a v důsledku toho se musí vrátit do domu svých rodičů. Potřebuje dát vše do pořádku, a tak přijme nabídku své sestry, aby pomohla jejímu klientovi s vedením krachujího knihkupectví. No a když se kolem ještě začnou motat dva úplně rozdílní muži, je jasné, že o romantiku nebude nouze.

Jenny Colganová je českému čtenáři dobře známá. Vánoce v knihkupectví jsou již její třináctou knihou přeloženou do češtiny. A v každé z nich najdeme stejné ingredience, kterými jsou malebné britské prostředí, svérázné postavy, vzájemná pospolitost a důraz na rodinné vztahy. Její poslední kniha není žádnou výjimkou. Volně spadá do série Skotské knihkupectví, takže se tu potkáme se starými známými z knihy Knihkupectví u jezera, ale vůbec nevadí, když ji budete číst jako stand alone, protože na předchozí knihy vůbec nenavazuje.

Hlavní postavou knihy je Carmen, která řeší své trable se vztahy, kdy se nemůže rozhodnout mezi dvěma muži. Také řeší problém se sebevědomím, protože celý život zůstávala ve stínu starší sestry Sofie. Přijde si vedle dokonalé sestry nedůležitá. Přitom netuší, že starší sestra sice vytváří dojem dokonalé matky a manželky, ovšem ta cena, kterou za to musí platit, je vysoká. Člověk si při čtení knihy nenásilně uvědomí, co je pro něj osobně vlastně důležité a také to, že nikdy netušíme, co cítí druhý člověk, pokud chvíli nekráčíme v jeho botách.

Vánoce v knihkupectví jsou velmi čtivé. Navíc se odehrávají v kouzelném předvánočním Edinburghu, který autorka dokáže poutavě popsat do sebemenších detailů. Pokud v něm člověk byl, rázem si město připomene, pokud v něm nebyl, okamžitě zatouží koupit si letenku a vyrazit na Britské ostrovy. Postavy jsou sympatické, ačkoliv trochu šablonovité. Hned odhalíte, kdo je padouch a kdo ten pravý vyvolený. Ale asi vám to nevadí, protože kniha vám vykouzlí úsměv na tváři a naladí vás na vánoční atmosféru.

Ano, ta kniha je prvoplánová a nejde proti srsti. Žádné velké drama se nekoná, sestry se usmíří, unavená matka se nebude bát říci o pomoc, protivná guvernantka odhalí své pravé já, Carmen najde smysl svého života a muže, se kterým ho chce trávit. Na začátku víte, jak to celé dopadne, ale ta cesta ke kýženému konci je velmi příjemná a povznášející. Prostě ideální kniha k tomu, aby si člověk sedl do křesla, uvařil si čaj a užíval si volných svátečních dnů. Doporučuju každé romantické duši a ani nebude vadit, když ji budete číst jindy než o Vánocích.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi romantické knihy, Vánoce, knihkupectví. Nebo když potřebujete navnadit na sváteční atmosféru.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi romantické knihy a knihy, kde je vám už ze začátku jasné, jak to dopadne a s kterým mužem nakonec bude.

COLGAN, Jenny. Vánoce v knihkupectví. Přeložil Markéta MUSILOVÁ. Praha: Argo, 2023. ISBN 978-80-257-4232-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz