Hlavní obsah
Knihy a literatura

Velký knižní čtvrtek přinese novou Aristokratku, thriller od Kariky nebo knihu o Trumpovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Logo Velkého knižního čtvrtku

Už 17. října do českých knihkupectví vtrhne další Velký knižní čtvrtek. Akce, která představí 15 pečlivě vybraných knižních novinek, které si zaslouží pozornost čtenářů.

Článek

Jubilejní 25. Velký knižní čtvrtek přinese na knižní pulty zaráz patnáct novinek od zavedených českých a zahraničních autorů. Mezi knihami nechybí beletrie, publicistika, knižní rozhovor či knihy pro děti. Z představených titulů si určitě vybere každý a knihy mohou být například tipem, co letos darovat knihomolům pod stromeček.

Velký knižní čtvrtek vychází z obdobné akce, která se koná ve Velké Británii. Ale zároveň navazuje na tradici z dob minulých, kdy právě ve čtvrtek se na československý trh dostávaly nové tituly. Tato prodejní a propagační akce se u nás koná od roku 2011. Od té doby čtenářům představila 336 knížek, kterých se dohromady prodalo přes 2,4 milionu výtisků. Letošní tituly si můžeme společně přestavit.

Aristokratka v Československu - Evžen Boček

Marie Kostková svůj příběh už uzavřela, ale Evžen Boček se na Kostku vrací v další knize. Tentokrát se ovšem podíváme do roku 1983, kdy se má hrad po rekonstrukci znova otevřít a Josef z toho má nervy nadranc. Na sídle se má uskutečnit „největší historická událost ve dvacátém století“, kterou určitě ovlivní i paní Tichá s Pavlem Krásou, který právě na Kostku nastupuje. Určitě to bude opět bláznivé, vtipné a plné bizardních postaviček.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Aristokratka v Československu

Úsměv Cateriny, Leonardova matka - Carlo Vecce

Historický román, který popisuje život unesené čerkeské princezny Cateriny. Z hor Kavkazu se dostane až do Benátek, kde ji osvobodí mladý notář Pier da Vinci, zrodí se láska a nejen ona. Jeden z jejích synů je neobyčejný, jmenuje se Leonardo. Tomu Caterina vštěpí vše, co považuje za důležité - lásku k životu, ke tvorům a ke svobodě.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Úsměv Cateriny

Černý rok, Válka mafie - Jozef Karika

Slovenský mistr děsu představuje českému čtenáři nový thriller z prostředí slovenské mafie. Mafiánského bosse Petra Štarcha místo cesty za vysněnou mocí a rájem čeká pád do pekla. Příběh je plný násilí, drog či podrazů. Popisuje drsná devadesátá léta, která na Slovensku byla stejně bouřlivá, jako u nás a k moci vynesla nejednoho gaunera. Černý rok je volné pokračování knihy Černá hra.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Černý rok

Sestry z Berlína, Nové začátky - Brigitte Riebe

Po konci druhé světové války je v troskách nejen Berlín, ale i osudy jeho obyvatel. Všichni ovšem chtějí začít zase od znova. Jenže vybudovat nové živobytí z ničeho rozhodně nebude jednoduché. Sestry Thalheimovy - Ulrike, Silvie a Florentine mají sen. Obnovit rodinný módní dům. A když se zdá vše na dobré cestě, vypluje na povrch staré rodinné tajemství.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Sestry z Berlína

Vánoce v Praze - Jaroslav Rudiš

Jak v Praze prožije Štědrý večer spisovatel, který přijíždí z Berlína a nemůže se dovolat svým přátelům? Dá si pivo a začne putovat zasněženým, poklidným městem. Cestou potkává další samotáře a všichni začnou čekat na zázrak. Jaroslav Rudiš ve Vánocích v Praze vzdává hold našemu hlavnímu městu a jeho historii, ale i všem samotářům.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Vánoce v Praze

Svět podle Trumpa - Tomáš Klvaňa

Spojené státy americké čekají již v listopadu prezidentské volby, kde bude opět kandidovat Donald Trump. Výsledek voleb ovlivní nejen samotnou zemi, ale celé globální dění. Tomáš Klvaňa ve své knize představuje pohled na současné politické prostředí v USA skrze postavu bývalého a možná i budoucího prezidenta Donalda Trumpa. Představuje jeho cestu z realitního byznysu do nejvyšších pater politiky.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Svět podle Trumpa

Dr. Alz - Miloš Urban

Když si Gutav Molitor vyslechne od lékaře, že trpí počínající progresivní demencí, rozhodne se začít sepisovat své příznaky. Doufá, že to nebude tak zlé. Při zapisování všech svých zážitků postupně zjišťuje, jak humorné leckdy vzpomínky jsou.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Dr. Alz

Slunovrat - Lina Areklew

Při havárii trajektu Estonia přišel údajně Frederik o celou svou rodinu. Ovšem on se domnívá, že jeho bratr Nils přežil. Pátrání po sourozenci ho dovede do idylického hotelu, kde je den po oslavách slunovratu nalezena mrtvola. Frederik se rozhodne vypátrat vraha sám, protože stopy vedou k němu a jediný, kdo věří v jeho nevinu, je jeho bývalá milenka a policistka Sofie Hjorténová.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Slunovrat

Osudové ženy, 33 příběhů neobyčejných životů - Ivana Chmel Denčevová

Ivana Chmel Denčevová ve své knize představí 33 českých žen, které ovlivňovaly dění v Československu a Česku v minulém století. Čtenáři se mohou těšit na rozmanité osudy rozmanitých žen. Na stránkách knihy se potkávají například Alma Mahlerová, Sidonie Nádherná, Marie Moravcová, Slávka Peroutková, Ivana Tigridová, Jiřina Zábranová, Helena Wilsonová, Meda Mládková či Dana Němcová.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Osudové ženy

Nezval. Básník a jeho syn - Krystyna Wanatowiczová

Životopis Vítězslava Nezvala představuje tohoto významného českého básníka jako muže, který toužil po velkém společenském úspěchu, ale musel za něj zaplatit svou cenu. A to jak za období první republiky, tak hlavně za dob minulého režimu, kterému často posluhoval. Že zaplatil příliš, zjistil jak on sám, tak i jeho syn Robert, který by letos oslavil 70. narozeniny a kterému se kniha taktéž věnuje.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Nezval. Básník a jeho syn

Reiner, Rozhovor Milana Ohniska - Martin Reiner, Milan Ohnisko

Knižní rozhovor Milana Ohniska a Martina Reinera, dvou mnohaletých přátel a držitelů ceny Magnesia Litera. V knize se čtenář dozví o Reinerově dětství, dospívání, jeho zapojení do Sametové revoluce či dění devadesátých let. Zmapuje i básnické festivaly, nakladatelskou činnost či psaní románu o Ivanu Blatném.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Reiner

Zamrzlé duše - Renata Kalenská

Kniha rozhovorů s ženskými i mužskými obětmi sexualizovaného násilí. Mezi velmi otevřenými rozhovory najdeme i příběh Jasmíny Houdek a jejího muže, který popisuje, jaké je to žít s někým, kdo si prošel peklem. Rozhovory s obětmi pak doplňuje i vyprávění psycholožky Yvonny Lucké.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Zamrzlé duše

Život a dílo básníka Ivana Wernische - Petr Motýl

Beletristické zpracování vzpomínek básníka Ivana Wernishe, které autor porovnává s vydanými básněmi i beletristickými texty, rozhovory, dokumenty a rozhlasovými pořady. Základem knihy je především fabulace. „Ivan Wernisch existuje, je vtipný a moudrý, je mu osmdesát dva let, hodně čte, miluje literaturu, píše nové a nové krásné básně a chutná mu kambala, zaječí pečeně a šampaňské,“ říká o svém textu jeho autor Petr Motýl.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Život a dílo básníka Ivana Wernische

Ať to dobře dopadne! Příběhostroj pro celou rodinu - René Nekuda & Nikkarin

Je to kniha nebo spíše rodinná společenská hra? Kdo ví, každopádně se u ní bude bavit celá rodina a bude si vyprávět příběhy. Vypravěči musí najít co nejpozitivnější a nejzajímavější konec navržených situací. Kniha rozvíjí kreativní myšlení, učí odvaze a pomáhá při řešení různorodých životních konfliktů jako je například šikana, závist či ztráta blízké osoby.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Ať to dobře dopadne!

Jak založit farmu - Martin Sodomka

Kniha pro děti přináší příběh Geryho, který musí po vyhazovu ze školy buď na vojnu, nebo na tři roky na náhradní vojenskou službu do pohraničí. Rodiče mají v pohraničí prázdnou chalupu po babičce, tak se tam Gery se svou dívkou Ninou přestěhuje. Jenže obstojí měšťáci na venkově?

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Jak založit farmu

Tak co, zaujala vás některá z knih a poběžíte pro ni do knihkupectví?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz