Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vítejte na Odysseji severu je vtipný a milý příběh o autobusovém cestování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Vítejte na Odysseji severu

Milovali jste autobusové zájezdy za poznáním? Nebo řadíte film Účastníci zájezdu mezi kultovní snímky? Pak byste rozhodně měli sáhnout po knize Vítejte na Odysseji severu.

Článek

Emma má pocit, že se jí v životě nic nedaří. A možná je to i pravda. Když zničí své spolubydlící Mel rande, pozve ji na oplátku na víkend do Edinburghu. Jenže co čert nechtěl, ve stejný termín slíbila své babičce, že jí bude dělat doprovod na zájezdu po krásách Velké Británie. Emma se rozhodne oba výlety spojit a vyrazit s Mel a babičkou plným autobusem na poznávací zájezd, který končí ve skotské metropoli.

Britská spisovatelka Izzy Bromleyová (což je pseudonym autorky Imogen Clarkové) napsala vtipný, povznášející a chytrý příběh o autobusovém zájezdu, které tak dobře známe. Kdo totiž v devadesátkách a nultých letech nějaký neabsolvoval, jako by nebyl. A přesně to, co se dá na takovém zájezdu zažít, zažívají i postavy knihy Vítejte na Odysseji severu. Někdo se ztratí, někdo se opozdí, někdo má žaludek na vodě, stačí si odškrtávat. Všechny tyhle trampoty jsou ovšem v knize podány s velkou dávkou nadsázky, s humorem a s lehkostí. Čtenáři vykouzlí úsměv na tváři. A nejen kvůli tomu, že při čtení může vzpomínat na vlastní cestování se zájezdem, které je úplně jiné než putování na vlastní pěst.

Hlavním tématem knihy je generační střet a předsudky, kterých se jen neradi zbavujeme. Emma a Mel se vydávají na zájezd a trochu naivně doufají, že osazenstvo bude stejné věkové kategorie. Jaké je jejich překvapení, že až na průvodce jsou všichni ostatní účastníci zájezdu důchodového věku. Ovšem i přes počáteční nedůvěru se dvě generace dokážou sblížit. A to hlavně kvůli uvědomění si základní poučky, že nikdy nevíš, jak se druhý cítí a co má za sebou, pokud chvíli nekráčíš v jeho botách. Což je vlastně i základní myšlenka románu, která se v knize několikrát akcentuje. Odyssea severu není i přes řadu těžkých témat, které se v ní řeší, depresivní. Spíše naopak. Své poselství podává s lehkostí a zabalené do vtipného a laskavého kabátku.

Knih o generačním konfliktu je mnoho. A je i mnoho knih se stejnou nosnou myšlenkou – že nikdy nevíme, co ostatní trápí. Ovšem tato vyniká tím, jak je skvěle napsaná. Velkou pochvalu si zaslouží i její fyzická stránka. Nakladatelství si s její výpravou dalo záležet. Je na ni radost pohledět i radost si ji osahat. Bude se krásně vyjímat v každé knihovně nebo v každém kufru při tuzemské či zahraniční dovolené. Navíc ve vás probudí touhu procestovat sever Anglie a jih Skotska. Třeba autobusem.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: hledáte feel-good román s poselstvím. A pokud máte rádi Účastníky zájezdu.

NEČTĚTE TO, POKUD: máte k autobusovým zájezdům odpor.

Děkuji nakladatelství za poskytnutí knihy k recenzi.

BROMLEY, Izzy. Vítejte na Odysseji severu. Přeložil Petra URBANOVÁ. Praha: Beta, 2024. ISBN 978-80-7593-604-2.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz