Hlavní obsah
Knihy a literatura

Z případů vražd vyšetřovaných Jiřím Markovičem běhá mráz po zádech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Markovič: Lovec přízraků

Vyšetřovatel Jiří Markovič se díky televiznímu seriálu stanice Voyo dostal opět do povědomí české široké veřejnosti a nakladatelství Epocha znovu vydalo knihu vzpomínek na jeho nejděsivější případy pod názvem Markovič: Lovec přízraků.

Článek

Někdejší šéf pražské mordparty Jiří Markovič v knize Markovič: Lovec přízraků, Vraždy, které šokovaly republiku popisuje svých deset nejzajímavějších a nejděsivějších případů. Na některé z nich veřejnost vzpomíná dodnes, na některé už padá jen prach v policejních spisech. Ale všechny mají jedno společné – nevinné oběti, které byly jen v nesprávný čas na nesprávném místě.

Uznávaný autor literatury faktu Viktorín Šulc před lety vyzpovídal Jiřího Markoviče a vznikla neuvěřitelná kniha, která mapuje vyšetřování deseti případů/vrahů převážně pražských vražd ze sedmdesátých a osmdesátých let. Nyní spatřilo světlo světa její už páté přepracované vydání. Kniha se kromě Markovičových vzpomínek opírá i o tehdejší policejní protokoly. Doplňuje ji i rozsáhlá fotodokumentace, takže čtenář dobře ví, jak leckdy obyčejně vypadali vrahové a jak smutně jejich oběti. Zajímavé je, že některým vrahům zlo čiší z očí, do jiných by to člověk vůbec neřekl.

Nebudu vám lhát, ta kniha je místy hodně nechutná. Obsahuje totiž podrobné popisy všeho, čeho se vrahové na svých obětech dopouštěli, takže to vůbec není hezké a ani lehké čtení. Všechno je popsáno tak barvitě, že má člověk pocit, jako by šel ve stopách obětí. Následně pak hledá zlo za jakýmkoliv rohem a po setmění nerad chodí po opuštěných místech bez pouličního osvětlení. Já jsem navíc byla tak ponořená v ději, že se mi i podařilo přejet tramvajovou zastávku. A to se mi už dlouho nestalo.

Kniha dává hlas obětem hrůzných činů. Popisuje jejich dřívější životy a uvažuje nad tím, co by z nich mohlo být. Upozorňuje, že obětí zločinů nejsou jenom sami zavraždění, ale i jejich rodiny, okolí. A také leckdy i rodinní příslušníci vrahů. Také poukazuje na tu velmi tenkou hranici mezi životem a smrtí. Často o ní totiž rozhoduje náhoda. A o to je děsivější. Nikdo opravdu neví ani dne ani hodiny. Doporučuji ke čtení všem.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá true crime, česká historie a vzpomínky jednoho z nejlepších českých vyšetřovatelů.

NEČTĚTE TO, POKUD: máte slabý žaludek. Ta kniha je místy dost nechutná, ale takové bohužel vraždy byly.

Děkuji nakladatelství za knihu k recenzi.

MARKOVIČ, Jiří a ŠULC, Viktorín. Markovič: Lovec přízraků. Páté přepracované vydání. Praha: Epocha, 2024. ISBN 978-80-278-0176-3.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz