Článek
Vaření mě baví, i když nejsem žádná kuchařka. Ale snažím se. Tentokrát jsem chtěla, aby to bylo výjimečné. Abych mohla říct, že se mi fakt povedl. Nakoupila jsem všechno čerstvé. Maso jsem nechala nakrájet přímo na místě, cibuli jsem krájela tak dlouho, až mi tekly slzy.
Připadala jsem si jako moje máma, když o víkendech stála u plotny a dům voněl tak, že se všichni těšili ke stolu. Zavolala jsem jí, že dělám guláš, a ona se smála, že na tohle existuje jeden starý rodinný fígl.
Pověděla mi, jaké koření přidat, aby měl chuť jako z hospody, kam kdysi chodil táta. Prý trochu majoránky, sladká paprika a nakonec tajná směs, kterou si kdysi sama míchala podle receptu od své sousedky. Poslala mi přesně, co mám koupit, a dodala, že to dělá i teta, a všichni to milují.
Když jsem pak stála nad hrncem, cítila jsem se skoro pyšně. Všechno jsem dělala poctivě, pomalu, s láskou. Když guláš zhoustl a celá kuchyň voněla, měla jsem z toho radost. Připravila jsem stůl, zapálila svíčky a čekala, až kamarádka dorazí. Přišla trochu pozdě, ale usmívala se. Bylo vidět, že se snaží tvářit vesele, i když má v sobě pořád ten smutek, co se nedá skrýt.
Nalila jsem víno, nandala porce a sedly jsme si. Chvíli jsme si povídaly o běžných věcech, o práci, o tom, že je těžké někomu věřit. Pak se pustila do jídla. První sousto si pochvalovala, prý výborný, přesně tak jak má být. Cítila jsem se šťastně, že jí chutná. Bylo to takové obyčejné ženské odpoledne, které mělo po dlouhé době hezkou atmosféru.
Jenže pak se mě mezi řečí zeptala, odkud mám recept. Řekla jsem pravdu, že mi máma doporučila koření od jedné její známé. Než jsem to dořekla, viděla jsem, jak ztuhla. Položila vidličku, odsunula talíř a zůstala chvíli zticha. Myslela jsem, že je jí špatně, tak jsem se zeptala, co se děje. A tehdy se to rozjelo.
Ukázalo se, že ta „známá“, která dala mojí mámě recept, je bývalá manželka jejího ex. Ta žena, kvůli které se jejich vztah rozpadl. Kamarádka o ní často mluvila, ale já si neuvědomila, že jde o tu samou osobu. Vždyť má jiné příjmení. Když jsem to pochopila, bylo pozdě. Řekla mi, že tu ženu nenávidí. Že jí zničila život, vzala partnera, připravila ji o domov. A teď, po těch letech, jí já, její nejbližší kamarádka, nabízím jídlo s receptem právě od ní.
Byla jsem v šoku. Nechápala jsem, proč jí to tolik vadí. Vždyť je to jen koření, jen pár bylinek. Ale pro ni to znamenalo něco víc. Symbol zrady, připomínku bolesti, kterou si nesla roky. Řekla, že už nemá chuť. Že se jí všechno vybavilo, jak se cítila poníženě, jak dlouho se z toho vzpamatovávala. Seděla jsem tam, s vidličkou v ruce, a nevěděla, co říct.
Zkusila jsem to zachránit. Řekla jsem, že jsem to nemohla vědět, že jsem jen chtěla uvařit něco dobrého. Ale ona už byla v myšlenkách jinde. Viděla jsem, jak se jí lesknou oči. Nakonec vstala, omluvila se, že musí jít, a nechala po sobě ticho. Kuchyň, která před chvílí voněla, najednou působila cize. Hrnec s gulášem vypadal směšně.
Zůstala jsem tam sedět dlouho po tom, co za ní zapadly dveře. Pořád jsem si přehrávala ten rozhovor a přemýšlela, jestli jsem opravdu udělala něco špatně. Vždyť jsem jen chtěla, aby se měla dobře, aby se aspoň na chvíli usmála. Jenže někdy člověk neví, jaké vzpomínky může obyčejná věc otevřít.
Druhý den mi napsala krátkou zprávu. Omluvila se, že reagovala přehnaně, ale prý to v ní všechno znovu vyvolalo staré rány. Že se na mě nezlobí, jen potřebuje čas. Odepsala jsem, že to chápu. Ale uvnitř mě to pořád bolelo.
Od té doby jsem přestala vařit podle cizích receptů. Ne proto, že bych se bála udělat chybu, ale protože jsem pochopila, že jídlo je někdy víc než jen směs chutí. Nese v sobě příběhy, vzpomínky, někdy i bolest. A i když jsem se snažila udělat něco hezkého, skončilo to tak, že jsem ublížila.
Když si teď dělám guláš jen pro sebe, dělám ho po svém. Bez cizích rad, bez tajných směsí. Jen maso, cibule, paprika a trochu trpělivosti. Možná už nebude tak dokonalý, ale je můj. Stejně jako ponaučení, že někdy i ty nejmenší věci mohou připomenout to, co se člověk snaží zapomenout.





