Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak bude vypadat čeština za 20 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Thomas Teischer

Bude snad takhle vypadat oficiální vlajka "Czenglishe"?

Ze všech stran se na člověka line angličtina. Zapne televizi – slyší angličtinu. Zapne internet – slyší angličtinu. Není se ostatně ale čemu divit, už půlstoletí dominují Spojené státy světu. Hlavně pak v kultuře a technologiích.

Článek

Angličtina prostě vládne. A začíná pronikat i do našeho českého rybníčka. I do češtiny samotné.

Naše mateřština a je ovšem hravá a s tímto „cizím vlivem“ si dokázala velmi rychle poradit – přijala jej, což se ovšem nedá říct o všech lidech (teď mám na mysli tzv. brusiče). Prostě jsme počeštili anglická slovíčka. Proč? Protože je to cool, ale taky protože angličtina popisuje některé skutečnosti lépe.

Falešný, nepravdivý, podvrh a ti další…

To všechno jsou synonyma jediného anglického slovíčka – fake. Pomocí jediného slova o jedné slabice můžu říct tolik slov, najednou, a rychleji. Tohle jsou faktory, na které jazyk „slyší“ a pokud ne přímo jazyk, tak určitě jeho mluvčí.

Anglická slovíčka s sebou přináší mnoho nepříjemností, s nimiž se potýká každý školák – psaní. Angličané jsou prostě národem dysgrafiků. My ne, a proto je to problém.

Osobní války s přejímáním

Dnes je poměrně dost časté vidět „boj“ s cizími slovy, hlavně pak na internetu. Člověk vlastně ani nemá návod, jak psát či nepsat. Ti v angličtině zdatnější dávají přednost původním tvarům, zatímco méně znalí jazyka anglického milerádi využívají plného potenciálu své mateřštiny.

Avšak ve chvíli, kdy chcete zakomponovat cizí výrazivo do oficiálnější zprávy, máte rázem zaděláno na problém. Využiji jako příklad výše zmíněné slovo „fake“ – ovšem udělám z něj sloveso.

Pokud se rozhodnu počešťovat, dostanu slovo „fejkovat“, v původním znění pak „fakeovat“… nebo snad… „fakovat“?

Jejda…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám