Hlavní obsah
Názory a úvahy

O mravnosti: Reakce na komentář šéfredaktora FinTagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jsou hranice, jež by se přecházet neměly. O to více to platí pro veřejně činné osoby.

Někdy je lepší zdržet se soudu a nemluvit za každou cenu. Českou společnost však zasáhla taková tragédie, že se k ní nelze jinak než vyjádřit. I přesto, anebo právě proto, ale věřím, že každé takové vyjádření by mělo být opatrné a opodstatněné.

Článek

Při svém brouzdáním na internetu jsem bohužel narazil na takový komentář, o němž si troufnu tvrdit, že porušil vše, co mohl. A nemohu jej pouze odignorovat, protože věřím, že se provinil. Provinil se vůči slušnosti, morálce, rozumu a profesní etice. Proto jsem se rozhodl, že napíšu autorovi tohoto komentáře veřejný dopis, díky němuž se snad už žádný podobný článek nikdy nedostane na světlo světa.

Vážený pane Tácho,

nemohu si pomoci a musím zareagovat na Váš komentář. Neberte si mou kritiku přespříliš osobně, avšak věřím, že jste překročil nejednu hranici slušnosti. Nejsem povolán Vás soudit, ale stejně tak i věřím, že ani vy nejste povolán soudit druhé.

Někdo chce krev

Tvrdit, že „práce policie by byla excelentní jedině v případě, že bychom nesčítali mrtvé a raněné“ je naprosto scestná. V ideálním světě máte samozřejmě úplnou pravdu, jak jsme se ale po tomto činu mohli přesvědčit – nežijeme v ideálním světě.

Soudit práci ozbrojených složek je z pohodlí domova a po již dokonaném zákroku překvapivě jednoduché. Každý má právo si udělat svůj vlastní názor – avšak očekával bych, že novinář se takových soudů zdrží, alespoň tedy dosud se nevyjasní celý případ.

Dále tvrdit, že „selhali i ti, co mu vydali zbrojní povolení“ je další nesprávnost. Jestliže splnil všechny zákonem stanovené procedury, pak nemůžete vinit jediného člověka. Když už, měl byste jasně poukázat na nebezpečí, jež aktuální znění umožňuje.

Vysloveně to vyznívá tak, že chcete krev. Chcete na někoho ukázat prstem a říct: „To je on, na něj!“

Svůj názor si nechte pro sebe

Druhá linie, jíž jste mě pohoršil, byl útok na politiky, s nimiž nesouhlasíte. Je Vaše svaté právo rýpat a kritizovat, ale prosím, nečiňte tak ve stejném článku, v němž zmiňujete masakr studentů. Vyvolává to v mých ústech neskutečnou pachuť.

Kritizovat politiky se slovy „naše děti na to koukají“ je přinejmenším hloupé. Nechci zde být drzý, ale Twitter je oficiálně až od třinácti let – to už by je zas tak moc zkazit nemělo. Navíc, děti se můžou na internetu proklikat i k horším věcem… to Vám tedy nevadí?

Jak říkám, (doufám, že) podvědomě zde propagujete svou averzi vůči politikům (spíše z vládního tábora).

Podsouváte čtenářům své názory a navádíte je jistým směrem (což je bohužel něco, čeho jste se ve svém článku dopustil vícekrát).

Čtete myšlenky přes televizi?

Možná mně to nebudete chtít věřit, ale i já se koukal na živý přenos ČT24. I já jsem viděl ministra vnitra Rakušana, ale „záhadně“ jsem z něj měl trošku jiné pocity než Vy. V jeho očích jsem viděl slzy, smutek a neštěstí. To jsem viděl já. A s mými znalostmi toho, že Rakušan je otcem a sám býval učitelem, to vyznívá zcela přirozeně.

Na rozdíl od Vás se zde nebudu snažit zmanipulovat čtenáře – tvářit se, že zrovna já vím, co se někomu honí v hlavě… přes televizi…

Tohle chování určitě není příhodné pro novináře.

A vy jste expert, či co?

Hodnotíte policejní zásah. Bez jakékoliv analýzy. Bez všech informací.

Co Vás k tomu opravňuje? To, že prostě chcete? To, že máte potřebu se vyjádřit?

Je tohle podle Vás záhodno novináře?

Zastat se policie, se v aktuální chvíli nedá považovat za „posloužení politickým zájmům“, nýbrž za snahu udržet morálku ozbrojených složek i obyvatelstva.

O tom, jestli policie chybovala, či nikoliv, rozhodnou jiní, kvalifikovanější a erudovanější lidé, než jakými jsme my dva. Avšak od novináře bych očekával mnohem více zdrženlivosti.

A teď jste filozof?

Prosím, kdo že určuje normy ve společnosti? Protože Vaše tvrzení, že tak činí „vedení země“, je zcela chybné a navádějící.

Normy si určuje společnost sama. Ne vláda, a rozhodně ne vláda, která se co čtyři roky mění. Normy a hodnoty společnosti jsou v jejím samém jádru – tam, kam politika vlád nedosáhne. Hodnoty a normy jsou nejvíce spojeny s náboženstvím, tradicí, historií, kulturním odkazem.

Proč popuzujete lidi proti vládě na základě „norem“, za něž nijak nenese odpovědnost, a jež, zde se s Vámi budu klidně hádat, ani vlastně neexistují? (Zde mám na mysli Vaše: „Peníze, moc, peníze, moc a zase peníze.“)

Vysloveně se snažíte čtenáře dovést k myšlence, že za „společenský úpadek“ může aktuální vláda Petra Fialy.

Hledejme, nebo budujme?

V závěru svého komentáře mluvíte o lidech „bez mravního ukotvení“. Připadá Vám však, že Vy jste se zachoval při psaní svého článku mravně?

Kritizujete práci ozbrojených složek, aniž byste k tomu byl, jakkoliv kvalifikován.

Hodnotíte jejich akci jako neúspěšnou, ačkoliv nemáte po ruce všechny informace.

Spojil jste článek o masakru se svou kritikou politického uspořádání země.

Kritizujete zde „mravní nastavení společnosti“ a říkáte, že se snad řítí do záhuby.

Lžete, co do společenských norem, opět za účelem kritiky vlády.

Tak jak tedy?

Znesvětil jste masakr nevinných, abyste zkritizoval společenské poměry a politiky, k nimž cítíte averzi. Dáváte čtenářům nepravdivé informace. Snažíte se svými čtenáři manipulovat a dovádět k závěrům, jež kopírují Váš pohled na věc.

Je tohle ten mravní ideál, o němž mluvíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám