Hlavní obsah
Knihy a literatura

Obrázky globální katastrofy jsou až příliš realistické

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Králíček

Nikdy mě nenapadlo, jak by svět mohl vypadat po globální katastrofě. Ale jsou lidé, kteří to dokážou. V písmenkách Cormac McCarthy, v obrazech pak Manu Larcenet. Naprosto ďábelské spojení.

Článek

Přeživší bojující o holý život, o kus žvance a nekontaminované vody, hrstky ke kanibalismu inklinujících a „těch hodných“, neustálé putování z místa na místo, cesta za nadějí k moři, cesta „za životem“. To vše zůstává stejné a nemění se, jde přece o jádro příběhu, který proslavil americký spisovatel Cormac McCarthy. Ano, i tak by totiž mohl vypadat svět po globální katastrofě. Každý může mít vidění takového světa ve svých vlastních představách nastaveno úplně jinak. Ale jak by to vypadalo ve skutečnosti, to snad nikdo z nás vědět asi vlastně vůbec nechce. I když…

Představivost může mít čtenář jakoukoli, ale nyní dostal možnost se na papíře podívat na představivost uznávaného francouzského komiksového tvůrce Manu Larceneta, který pracoval například pro časopisy Fluide Glacial a Spirou. Právě Larcenet přišel s komiksovou verzí slavné McCarthyho Cesty. A nutno podotknout, že s velmi zdařilou. Pravda, Larcenet prostě ty krajinomalby a ponuré atmosféry „dát na papír“ umí, ale v jeho podání je to skoro až dílo umělecké.

Larcenetovo umělecké dílo

Kdo McCarthyho Cestu četl, jistě ví, že jde o poměrně hodně drsný příběh světové apokalypsy, který dělí svět na ty hodné a zlé, respektive přeživší. Kdo je hodný a kdo zlý, to už každý vidí z jiného úhlu pohledu, jmenovatele mají ale všichni stejného - přežít za každou cenu. A předělat tento příběh do komiksu, vybrat podstatu příběhu, pasáže, dát jim obrazové zhmotnění na papíře, rozhodně nešlo o nic lehkého. Ale Manu Larcenet se toho zhostil naprosto bez jakýchkoli skrupulí, naprosto famózně. Cesta od něj dostala svou obrazovou tvář, kterou vystihl tento francouzský komiksový tvůrce opravdu se vší parádou, ale i s morbidností, strachy, hladovostí, žízní a touhou přežít, která z komiksu Cesta opravdu čiší.

Anotace (Argo):

Svět pohltila apokalypsa. Trosky, popel a mrtví lidé. A otec se synem tlačí pustinou nákupní vozík se vším jejich majetkem. Deštěm, sněhem a mrazem kamsi na jih, na pobřeží, snaží se proklouznout mezi kanibaly a divokými tlupami. Manu Larcenet (Brodeckova zpráva) se bravurně zhostil adaptace románu Cormaca McCarthyho Cesta ověnčeného v roce 2007 Pulitzerovou cenou. Zážitek z neobyčejného příběhu je v jeho podání možná ještě silnější než samotná kniha.

Už McCarthyho samotný román Cesta jednoznačně vyniká. Je možná symbolické, že autor vypráví příběh, v němž jsou hlavními hrdiny otec a syn, „nositelé ohně“, ti, kteří z rodiny přežili, vícegenerační hrdinové, kdy otec si klade za cíl chránit svého potomka, žít pro něj a s ním, putovat v naději na lepší život někde daleko u moře, kde snad půjde žít lépe, kde nebude nouze o živiny, o hodné lidi, o trochu toho slunce a plnohodnotnějších dní a nocí. Ale je tu vůbec takováto část světa, nebo jde jen o naději, ale nic skutečného a hmatatelného? Nebude i na konci jen pustá a bezútěšná krajina prakticky bez života?

Hledání s sebou navíc pochopitelně přináší i nutnost zajišťování si jídla, pití, stejně jako oblečení, bot či něčeho, čím půjde chodidla obalit, stejně jako ohně, tepla, bezpečí, včetně snahy udržovat si v tomto zhýralém světě v rámci možností i co nejlepší zdraví. A to je pro oba hlavní protagonisty Cesty čím dál těžší úkol. Každopádně je až neuvěřitelné, že i po devíti letech od katastrofy otec a syn fungují, nacházejí v opuštěných domech a statcích staré a jedlé zavařeniny, konzervy či třeba nápoje…

Minimum slov, maximum četby z obrázků

A v komiksu Manu Larceneta hlavní hrdinové (a pochopitelně i ti vedlejší) ožívají. Navíc si v komiksu vystačí s minimem slov, přesto čtenář ví, poznává a čte z jeho obrázků a hltá každou další stranu. Stejně jako Cormac McCarthy dokázal naprosto dokonale vtáhnout čtenáře do děje, komiksem jako by se čtenáři v samotném dění ocitli i sami… Za mě se nelze divit, že za tento román obdržel Cormac McCarthy v roce 2007 Pulitzerovu cenu. Cesta je naprosto fascinující četbou. Za mě je velmi dobře, že nakladatelství Argo opětovně vydává díla Cormaca McCarthyho a přibližuje tohoto skvělého spisovatele českému čtenáři, za to velký dík. A když k tomu přijde i s komiksovou verzí, která je rovněž na velmi vysoké, neřkuli srovnatelné úrovni, pak před nakladatelstvím smekám.

Foto: Tom Králíček

Cesta - komiks od Manu Larceneta podle románu Cormaca McCarthyho

Na exkurs do světa po globální katastrofě pozval komiksové nadšence prostřednictvím svého komiksu podle románu Cormaca McCarthyho Cesta Manu Larcenet. Vázaná kniha má celkem 158 stran. Z francouzského originálu La Route, vydaného roku 2024 nakladatelstvím Dargoud, přeložila Jana B. Hniličková s přihlédnutím k překladu románové verze od Jiřího Hrubého. Vydalo nakladatelství Argo v roce 2024, a to jako vydání první. Komiks byl vytištěn ve Francii. Komiksovou knihu Cesta od Manu Larceneta mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz