Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha za vysvědčení: Přátelství chlapce s gorilou je silnější než válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Králíček

Bondovsky laděný příběh z druhé světové války, v němž není nouze ani o humor.

David Walliams. Tohoto Brita asi není třeba představovat. Jakmile na tohoto autora narazíte, máte záruku kvality, zábavy pro děti i dospělé, napětí, ale i skvostného humoru.

Článek

S notnou dávkou napětí i humoru přichází Brit David Walliams ve svém příběhu jedenáctiletého sirotka Erika a jeho kamarádky, gorily Gertrudy, z britského Londýna z období 2. světové války.

I v jedné ze svých knih Operace Banány David Walliams přichází s ingrediencemi pro sebe samého naprosto typickými. Jde totiž opět o velice napínavý příběh, který čtenáře zcela pohltí - a to nejen dobrodružnými a mnohdy až absurdně vyhlížejícími pasážemi - ale rovněž pro Walliamse zcela charakteristickým humorem. A v tom všem se určitě nachází čtenáři bez rozdílu věku. Nota bene když se střídáte ve čtení se svými dětmi. Díky Walliamsovi se totiž můžete „perfektně vyřádit“.

Fantastický Jiří Lábus

A pozor. Jak už je zvykem, Walliamsova kniha byla zpracována i do audioknižní podoby. A světe (ne)div se, jejím interpretem je jako už tradičně mistr nad mistry - Jiří Lábus. A to je záruka kvality na druhou. Lábus tento originální příběh pozvedl hned na druhou, možná spíš na čtvrtou, protože je lahoda poslouchat příběh malého Erika a gorily Gertrudy v jeho podání.

Ať už jde o výbornou interpretaci jako takovou, až neuvěřitelnou práci s hlasem, nebo intonaci a melodii hlasu včetně jeho rychlosti či pomalému plynutí dle konkrétních částí děje a nutnosti přidat na důrazu, napětí, humoru… Lábus je prostě Lábus.

Za mě osobně byly velmi zdařilé i hudební předěly a celková zvuková stránka. Jde prostě o velmi napínavý, humorný i smutný příběh a dokonalý zvukový zážitek.

Operace Banány jsou prostě dalším příběhem z pera Davida Walliamse, která se nedá odložit, aniž byste ji dočetli či doposlechli. Jak děti, tak dospělí ji prostě hltají na první dobrou, a to vlastně i přesto, o jak těžké téma svým způsobem jde - 2. světová válka a záchrana vlastní, blízkých, do toho i skutečně žijící osobnosti z historie…

Lehce o příběhu:

Londýn, 1940 Británie je ve válce s Německem. Jedenáctiletý sirotek Erik tráví dny na místě, kde se cítí nejvíc šťastný, v Londýnské ZOO. Naváže tu neobyčejné přátelství s pozoruhodnou gorilou Gertrudou. S bombami dopadajícími na celý Londýn musí Erik Gertrudu zachránit. Společně se strýcem Sidem, chovatelem v ZOO, se dají všichni tři na útěk. Zatímco se ukrývají na mořském pobřeží, odkrývají spiknutí…

Tenhle příběh zůstal až dodnes v přísném utajení. Každá tajná vojenská operace potřebuje krycí jméno. Spis, který uslyšíte, nese označení: Operace banány – Přísně tajné.

David Walliams, autor veleúspěšné Babičky drsňačky, napsal akční, bondovsky laděný příběh z druhé světové války, v němž však není nouze ani o humor.

Smutek se mísí s humorem

I u této knížky se ukázalo, že spojení Davida Walliamse a Tonyho Rosse funguje na výbornou. Rossovy ilustrace totiž dokreslují Walliamsův příběh naprosto dokonale, na což už si asi čtenáři z dílny těchto dvou pánů zvykli. Příběh je opět konstruován tak, aby se v něm řešily velmi vážné situace, bombardování Londýna, úmrtí blízkých a těžká válečná úskalí společně ruku v ruce s nejrůznějšími vtipnými scénami. Takže se u čtenářů i poslouchajících mohou objevovat poměrně často i slzy, jak ty smutku, tak i působené humorem.

A i v knize Operace Banány jde o tak poutavý a napínavý děj, že se od něj nemohou odtrhnout děti ani dospělí. Má svižné tempo a dávkování napětí i humoru je tak dokonale spjaté s dějem psaným i ilustrovaným, že se vlastně ani nenadějete a už se musíte poohlížet po další Walliamsově knize.

Foto: Audiotéka/Tympanum

Audiokniha Operace Banány, autor David Walliams, čte Jiří Lábus.

Audiokniha, kterou vydalo vydavatelství Tympanum v roce 2023, vznikla podle knihy Davida Walliamse Operace Banány, vydané nakladatelstvím Argo v roce 2022.  Čte Jiří Lábus. Režie a zvuk Jan Koukal. Zvukové předěly Mario Buzzi. Technická redakce Klára Vejda Melicharová. Vyrobilo studio Soundguru. Délka audioknihy je bez devíti minut šest hodin.

Walliamsova kniha Operace Banány čítá celkem 480 stran. Kniha je rozložena do šesti částí s vlastními názvy, které jsou rozděleny do 67 kapitol (rovněž s vlastními názvy), v úvodu je velká děkovačka s popisy hlavních postav, mapa Londýna, plán, v závěru pak nechybí epilog a autorovo vysvětlení skutečné válečné Británie.

Z anglického originálu Code Name Bananas, vydaného nakladatelstvím HarperCollins Children’s Books v Londýně roku 2020, přeložila Veronika Volhejnová. Ilustroval Tony Ross, o grafickou úpravu a sazbu se postaral Martin Radimecký. Vázanou knihu s přebalem vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2022, a to jako vydání první.

David Walliams ani tentokráte nezklamal. Ba naopak. Za mě, partnerku a naše děti rozhodně nelze než doporučit nejen všem malým, ale rovněž i dospělým čtenářům, kteří v sobě mají aspoň trochu z malého dítěte, případně nějaké ty ratolesti doma mají. Ale u Walliamsových knih si ani nedovedu představit, že by to mělo být jinak - palec jednoznačně nahoru, prostě paráda, stejně jako i ostatní autorovy knihy. Par excellence! Navíc když je dnes to vysvědčení, že… Knihu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo a její audioknižní verzi pak Audiotéka. Oběma děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz