Hlavní obsah
Sport

Čeští hokejisté sebevědomě vykročili za titulem, Finsko nemělo nárok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence GenCraft.com

Finští hokejisté se museli sklonit před lepším soupeřem.

Česká hokejová reprezentace vstoupila v pátek večer do domácího MS sebevědomým výkonem, na který nestačili ani Finové. Česká výhra 1:0 po nájezdech je skvělý začátek cesty k vytouženému zlatu.

Článek

Češi byli od začátku lepší a diktovali tempo hry. Oproti přípravným turnajům hraným ještě minulý týden se tlačili mnohem více do brány a jejich dominanci asi nejlépe dokládá statistika střel na bránu: v první třetině na ně Češi vyhráli 10:1! Zodpovědná práce obránců a zejména brankáře Lukáše Dostála se i v dalším průběhu zápasu postarala o to, že Finové se do šancí buď vůbec nedostávali, nebo neměli nárok českou obranu překonat. Paradoxně nejslabší částí české hry se zdála být jediná přesilovka, kterou nám zápas nabídl. Po trenérské výzvě finského týmu navíc nebyl v závěru druhé třetiny uznán gól Ondřeje Paláta, a Finové tak nebyli nuceni vylézt ze své defenzivní ulity.

Vedle slabší přesilovky však není českému týmu mnoho co vytknout. Podle očekávání předváděl lepší hokej než Finové, kteří sice zodpovědně bránili, ale dopředu nenabídli prakticky nic. To se začalo trochu proměňovat ve třetí třetině a zejména pak v prodloužení, které zahajovali přesilovkou 4 na 3, ovšem kvalitní defenzivní výkon českého týmu nedovolil soupeři rozhodnout ani v této nepříjemné situaci. Utkání tak došlo až do samostatných nájezdů, ve kterých se zaskvěl parádní kličkou litvínovský útočník Ondřej Kaše a Finy alespoň pro páteční večer poslal na smetiště dějin velezkušený Roman Červenka.

Už v sobotu čeká český tým Norsko, které by nemělo pro rozjetý tým představovat vážnější problém. Náročnější určitě bude pondělní zápas se Švýcary, pak se ale obecně očekává třikrát plný počet bodů, když se reprezentace postupně utká s Dánskem, Rakouskem a Velkou Británií. V generálce na play off pak čeká příhodně Kanada, proti které se může národní tým ideálně rozehrát na čtvrtfinále, kterým by jeho cesta v žádném případě končit neměla.

Důvodů k optimismu je po prvním zápase celá řada. Je sice škoda, že národní tým nevstřelil ani jeden gól ze hry (když pomineme ten sporně neuznaný ze 39. minuty), nesmíme však zapomínat na to, že proti němu stál jeden z nejúspěšnějších celků poslední doby, který na posledních čtyřech turnajích hrál třikrát finále a dvakrát získal zlato. Proti českému týmu neměl v pátek večer nárok na úspěch. A to je určitě dobré znamení. Góly přijdou už v sobotu proti Norsku.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz