Hlavní obsah
Sport

Sparta překvapivě obhájila titul, v Evropě se však úspěch čekat nedá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence GenCraft

Fotbalová Sparta v sobotu večer vyhrála v Boleslavi 5:0 a získala čtrnáctý titul v samostatné české lize. Podstatnější však bude, jestli se dokáže v létě po mnoha letech probojovat do Ligy mistrů.

Článek

Fotbalová Sparta navzdory očekávání některých odborníků odehrála jarní nadstavbovou část Fortuna ligy v dobré formě, a i přes nepříliš pohlednou remízu se Slavií nedala pronásledovatelům žádnou větší šanci. I ve druhém roce pod vedením dánského trenéra Priskeho tak získala mistrovský titul, tentokrát s větším náskokem než loni. Tým zřejmě našel správnou chemii, fanoušci se však nemohou spokojit jen s úspěchy na domácí scéně. Takže co Evropa?

Sparta o sobě ráda prohlašuje, že je velký klub. Každý velký klub ale musí svou velikost prokazovat nejen dominancí na domácí scéně, ale především v evropské konkurenci, mezi těmi nejlepšími kluby starého kontinentu. Desítky titulů z lotyšské, estonské nebo islandské ligy vám nejsou příliš platné, když vás z Ligy mistrů vyprovodí kdejací Malťané. Česká liga má samozřejmě nepoměrně vyšší kvalitu, její mistr ji ovšem bude muset ukázat už za pár měsíců.

Na rozdíl od druhé Slavie, která díky úspěchu italské Atalanty začne ve třetím předkole, začíná Sparta už v předkole druhém a bude tedy muset na cestě do skupiny zdolat hned tři soupeře. Pravda, bude hrát patrně jednodušší mistrovskou část, přesto ji nečeká nic snadného. Kdyby to někdo netušil už předtím, jarní osmifinále Evropské ligy s Liverpoolem ukázalo, že Sparta má k evropské špičce stále ještě velmi daleko.

Když se ohlédneme do historie (a musíme si zastínit oči, protože se díváme opravdu daleko), zjistíme, že skupinové fáze Ligy mistrů se účastnila Sparta naposledy v sezoně 2005/6. Tehdy ji hrála potřetí za sebou, a přestože zisk dvou bodů ve skupině s Arsenalem, Ajaxem a dnes druholigovým švýcarským Thunem byl vyšší než o rok dříve, o úspěchu se rozhodně hovořit nedá.

Následovala řada vyřazení v předkolech: 2007 Arsenal, 2008 a 2009 Panathinaikos, 2010 Žilina, 2014 Malmö, 2015 CSKA Moskva, 2016 Steaua, 2021 Monako, 2023 Kodaň. Rivalové ze Slavie i mezi elitními českými kluby nově etablovaná Plzeň mezitím bez potíží nasbírali několik účastí v hlavní fázi milionářské soutěže. A tak je Sparta logicky hladová po úspěchu i na téhle scéně. Druhé předkolo Ligy mistrů se bude hrát mezi 23. a 31. červencem, soupeře se Sparta dozví už 19. června. Slavia vstoupí do třetího předkola 6. srpna a jeho los se koná těsně před začátkem druhého předkola.

Fanoušci Sparty, až vystřízliví po víkendových mistrovských oslavách, se tak budou právem ptát, zda Sparta už dospěla natolik, aby dokázala sítem předkol projít a ukázat, že když už se nevejde mezi úplnou evropskou špičku (což lze jakémukoli českému klubu jen stěží zazlívat), tak mezi nejlepších 36 týmů v Evropě už patří. A kdoví, třeba bude jednou zase železná.

Anketa

V kolikátém předkole Ligy mistrů v příští sezoně Sparta vypadne?
Ve druhém
19,4 %
Ve třetím
11,6 %
Ve čtvrtém
10,7 %
Postoupí až do skupiny
58,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1414 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz