Hlavní obsah
Jídlo a pití

Cibetková káva je podvrh… tedy skoro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jeřabiny, které z nabízených ilustračních fotek asi nejvíc připomínají kávové plody.

Pokud jste, nebo znáte milovníka kávy, určitě jste se již setkal s pojmem Cibetková káva. Taky už jsem ji pořizoval jako dárek, ale už ji kupovat nebudu. Proč?

Článek

Pohádka o Cibetkové kávě neboli Kopi Luwak (značka pod kterou si ji lze koupit) zní docela hezky. Někde v Indonésii si představte roztomilé huňaté zvířátko, co připomíná něco mezi kunou a kočkou. Tahle kočka běhá po lese a vybírá si jenom ty nejlepší kávové plody, které pozře a posléze kávová zrna vypudí. Jednak je zvláštní raritou, že by nejdražší káva pocházela ze zvířecího trusu, ale marketing je založen zrovna na té pohádce, že si zvířátko Luwak vybírá jenom nejlepší z nejlepších zrn, a tyto jsou dále obohacené žaludečními šťávami. Kávové zrna se pak čistí a praží, takže nemusíte mít obavy, že by výsledná káva byla odvarem z trusu.

Rozhodl jsem se, že osobně to, ale zjišťovat nebudu, protože víc, než pravděpodobně je ta pohádka jenom prachsprostá lež. Tedy částečně.

Pokud by káva Kopi Luwak měla být produkovaná opravdu sběrem trusu někde v lese, zřejmě by té kávy nemohl být dostatečný objem, aby byla dostupná na kdejakém e-shopu taky v ČR nemyslíte? Realita je bohužel taková, že to, co si koupíte u nás víc, než pravděpodobně pochází z farmy, kde budou cibetky držené v nepřirozených podmínkách a jejich strava bude pozůstávat z nepřirozeně velkého podílu kávových zrn, aby se maximalizoval zisk. Ve výsledku si opravdu koupíte kávu, která pobyla uvnitř cibetky, ale pozbudete to podstatní, čím je selekce od zdravého jedince. Taková káva od divokých cibetek se určitě taky dá sehnat, ale tam bude cena ještě nejrentabilnější. Rentabilní pro mě tedy.

Když si to spočítáme, narychlo nalezená nabídka cibetkové kávy od největšího světového výrobce z jednoho českého e-shopu vychází přibližně 7,5 tisíc korun za 500g kávy. Jenom pro kontext, arabiku z pražírny si běžně kupuji za 200-300 korun podle druhu. To znamená, že za hrnek kávy platíte 30násobek ceny, a kupujete si prakticky placebo/pohádku.

Když to dám ještě do jiného kontextu, hrnek filtrované kávy Kopi Luwak by mě vyšel asi na 225 korun (15 g, rád si dělám silnější). Panák skotské whisky Talisker 10 vyjde na 52 korun (35ml, cena 700ml lahve 888 podle Heureky + 150 pošta).

Moje osobní návratnost cena/výkon se láme asi tak u té 12leté skotské, kde ty starší sice jsou lepší, ale ne o tolik o kolik víc si za ně řeknou. Nikdy se tedy nedozvím, jak Kopi Luwak chutná, protože pochybuji, že bude 30× lepší než arabika, kterou kupuji (a neberu nejlevnější). Pokud ji chcete za vlastní peníze ochutnat, nebo darovat někomu jako kuriozitu, rozhodně vám v tom bránit nebudu. Pokud si ale necháte poradit, tak za stejné peníze můžete raději navštívit jednu z mnoha vynikajících kaváren které v CŘ každým dnem přibývají, strávit společný čas, dát si zákusek a ani nebudete muset pak mýt nádobí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám