Hlavní obsah
Lidé a společnost

Benešovy dekrety stále rezonují společností. Prošly jen v kontextu doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Edvard Beneš

Konec války přinesl úlevu a mír. Nicméně nenávist k fašistickému Německu se přetavila v činy, které do demokratického státu nepatří.

Článek

Pro začátek je třeba říci, že se exilové vládě v Anglii mnoho věcí povedlo. To vyústilo k úspěšnému atentátu na zastupující říšského protektora a kata českého národa Reinharda Heydricha. Díky němu se po válce Československo obnovilo v předmnichovských hranicích.

V roce 1943 se ale Beneš začal orientovat spíše na východ. Smlouva Beneše se SSSR, o poválečné spolupráci z prosince roku 1943 nás orientovala na východ do sovětské sféry vlivu. Možná cítil vinu západních mocností na Mnichovské dohodě, ale v poválečných dobách nám to spíše uškodilo. Je třeba brát v potaz i prezidentovo zhoršující se zdraví.

Dekrety

Dekrety prezidenta republiky byly vydávány jako mimořádné řešení, když nebylo vzhledem k okupaci možné vykonávat zákonodárnou moc v souladu s Ústavou. Prezident Beneš měl tedy v podstatě absolutní moc. Nejznámější prezidentův dekret je ten o poválečném odsunu Němců. Na tom se vzájemně ale dohodli i vítězné mocnosti.

Odsun Němců

Byl to logický důsledek národnostních neshod v sudetech. Nicméně plošné vyhánění obyvatel není dobré řešení. Všichni sudečtí Němci nebyli nacisté. Žili, pracovali a hospodařili na tomto území po generace a mnozí také chtěli v roce 1938 při všeobecné mobilizaci bránit Československo před Hitlerovským Německem.

Odsun Němců neprobíhal vždy humánně. Naopak dost divoce. Nejhorší případ jsou Postoloprty. Masakr až 3 000 civilních obyvatel německé národnosti vojáky Československé armády.

V roce 1947 se postoloprtským masakrem začala zabývat vyšetřovací komise. Vše ale uzavřel únorový komunistický převrat.

Pohraniční oblasti se s následky potýkají dodnes. Zejména severozápad Čech je nechvalně známý svými sociálně vyloučenými lokalitami. Původní, pracovití a šikovní sudečtí Němci, bez nacistických názorů, by jistě lokalitám prospěli.

Závěrem je třeba dodat, že se před válkou museli naopak ze sudet odstěhovat Češi. Oba národy na tom tedy mají svoji vinu.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bene%C5%A1ovy_dekrety

https://cs.wikipedia.org/wiki/Postoloprtsk%C3%BD_masakr

vlastní úvahy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz