Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kam kráčíš, Česká televize?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit (CC BY-SA 4.0)

Česká televize, ilustrační foto. Autor: VitVit (CC BY-SA 4.0)

Podívejme se na chování naší veřejnoprávní České televize. Té, kterou musíme platit, ať se nám líbí, nebo ne.

Článek

Chování ČT bylo v minulém roce 2023 dost přes čáru. Nejprve zruší program ČT3, který byl, i dle vyjádření Rady ČT tím nejsledovanějším.

Následovalo letní vysílání. Čtyři dny v týdnu, od pondělí do čtvrtka od 20:00, nebylo na ČT1 vidět prakticky nic jiného než vražda. A často to nebývala jen jedna vražda za večer, ale hned dvě až tři:

20:00 Kriminální seriál 1

21:20 Kriminální seriál 2

22:30 Film, kde nikoho nezabijou

A není to ojedinělý případ. To bude asi to vyvážené vysílání. Česká televize se zřejmě rozhodla nadřazovat komerční kriminální seriály nad ostatní žánry.

Téměř každý druhý večer vražda. A když skončí sobotní pohádka pro děti, objeví se návod na vraždu. Zřejmě jde o výchovu nových šílených střelců.

A tvorba veřejnoprávní České televize? Copak nám točí, koprodukuje nebo nakupuje? Stíny v mlze, kde se střílí na škole, film Stodolovi, o manželích, kteří zakopávali své oběti na zahradě. Mašínové, taky vrazi. Nemoci. Drogy. Zřejmě náměty k realizaci vybírají podle počtu negativ. Rodinný film jednou za několik let.

Já osobně jsem z koprodukčních projektů České televize za několik posledních let dokázal do konce dokoukat jen jeden – Buko.

Fakt, že veřejnoprávní televize natočí za veřejnoprávní poplatky střelbu na škole (Stíny v mlze2) je důvod, že by se měl sejít mediální výbor Sněmovny, nebo nějaký správní soud, a říct, jestli veřejnoprávní televize něco takového vůbec může dělat.

Můj spolužák oslovil jednoho ze soudců, který se zabývá správním právem, a položil mu tři otázky týkající se nynějšího chovaní naší veřejnoprávní televize:

1. Může Česká televize nadřazovat kriminálky nad ostatní žánry? Ve 20:00 vražda, po ní další vražda a teprve od půl jedenácté pořad, kde nikoho nezabijou?

Ne. To může teoreticky dělat privátní televize, ale ne televize veřejnoprávní. Veřejnoprávní televize byla státem ustavena proto, aby se věnovala především těm pořadům a žánrům, pro které nezbývá na soukromých televizích místo. Což pořady založené na likvidaci člověka rozhodně nejsou. Těch je všude plno. Na veřejnoprávní televizi by v hlavním vysílacím čase měl být takový pořad, u kterého se předpokládá audience celé rodiny. Například film pro celou rodinu, zábavný pořad a podobně. Kriminální seriál až někde vzadu a rozhodně ne v takovém množství. To je pořad jen pro určitou úzkou skupinu diváků.

2. Je možné považovat natáčení kriminálních seriálů a produkci filmů vyzdvihujících život vrahů za instanci veřejnoprávní služby?

V žádném případě. Vlastně jsem už odpověděl. Protože tyhle pořady jsou vůbec tím nejčastějším, co je u nás vysíláno, měla by se jim veřejnoprávní Česká televize věnovat jen velmi málo a okrajově. Spíš ve formě uměleckých filmů, jako byl pan rada Vacátko. A vůbec ne ve formě dnešních komerčních kriminálních seriálů, kde je důraz na brutalitu a návodné záběry. Česká televize by měla raději produkovat rodinný obsah a na vraždy by si měla nechat zajít chuť. A pokud nějakým způsobem upřednostňuje tvorbu týkající se vražd a vrahů, pokud by vám například řekli, že scénář o vrahovi berou ale bez vraha ne, pak je to rozhodně důvod pro policejní zásah v České televizi.

3. Myslíte si, že se Česká televize věnuje vraždám a vrahům přiměřeně?

Myslím, že se jim věnuje nadměrně. A že v České televizi selhávají veškeré regulační mechanizmy. Jak to, že Rada ČT nezareagovala, když ČT vysílala o letních prázdninách jednu vraždu za druhou? Jak je možné, že tam kriminální žánr takhle přerůstá všechny ostatní? To letní vysílání zavání až trochu „docentem Chocholouškem“. Jako by tam někdo měl mánii odvysílat co nejvíce násilí v době, kdy děti chodí později spát. Myslím, že by se mělo přezkoumat, zda ČT nezneužívá povinnosti platit koncesionářské poplatky k soukromé výrobě televizního a filmového násilí.

Ilustrační foto: VitVit, licence CC BY-SA 4.0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz