Hlavní obsah
Finance

Kam zmizela neviditelná ruka trhu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Neviditelná ruka trhu

Neviditelná ruka trhu jako regulátor už nefunguje.

Článek

Myslíte si, že neviditelná ruka trhu srovná většinu problémů současného hospodářství? Tak to je v aktuální době fakt naprostá fikce.

O neviditelné ruce trhu jako dokonalém regulátoru kapitalismu napsal Adam Smith už v 18. století. Dneska ale máme století 21. a je to úplně jinak. Snadno se o tom přesvědčíte, když pojedete autem po Praze a zjistíte, že u všech benzínek bez ohledu na to, jaké logo mají na totemu, je benzín a nafta za naprosto stejnou cenu. Takže konkurence veškerá žádná. Obchodní řetězce supermarketů, ve kterých jistě nakupuje většina obyvatel, na to jdou ještě mazaněji. Pravidelně střídají slevy na různé komodity, aby si vzájemně přehazovali zákazníky, kteří lační po slevových akcích. Zprávy z poslední doby navíc ukazují, že slevové akce jsou v řadě případů v podstatě podvodné. Svědčí o tom řada pokut ČOI a zběhlý spotřebitel je schopen se dopočítat, že procenta slev dost často neodpovídají realitě. Navíc v poslední době doplnily řetězce vykutálenou vychytávku. Slevy platí jen v určitých dnech, které jsou uvedeny malým písmem, pro některé zákazníky téměř nečitelné.

Neviditelná ruka trhu tak už dávno nefunguje a nebude fungovat čím dál tím víc. Je to především proto, že v průběhu času došlo a dále dochází k velké koncentraci kapitálu a tím také k významnému omezování konkurence. Jak může malý obchodník konkurovat obrovským obchodním řetězcům? Nemůže. A pak nastává situace, kdy si „supervelcí“ hrají se zákazníky jako kočka s myší. A nejen to, samozřejmě se ti „supervelcí“ mezi sebou velmi často a promyšleně domlouvají na obchodní strategii a cenách. Odhalit tyto kartelové dohody, které jsou samozřejmě protizákonné, je však téměř nemožné.

A pokud si myslíte, že to takhle funguje jen u potravin, tak se hrubě mýlíte. Koncentrace kapitálu a likvidace konkurence je na postupu téměř všude.

Takže vítejte v rozvinutém kapitalismu, kde je neviditelná ruka trhu buď zlomená, nebo ochrnutá a nebo dokonce amputovaná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám