Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Korida na silnicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Dodržování bezpečnosti silničního provozu je zásadní.

Článek

Při klasické španělské koridě může špatně skončit buď býk, nebo toreador. Výjimečně oba dva. Při koridě na českých silnicích je situace podstatně horší. Špatně může skončit spousta lidí a dokonce i lidí zcela nevinných.

O prázdninách rádi jezdíme na výlety a někdy i trochu delší. Situace, které vidím na silnicích, mě dost zneklidňují. Dříve se v autě bála moje žena, teď už se vážně začínám bát i já. Nejenomže se nedodržují základní pravidla bezpečného provozu, ale výrazně se zvyšuje drzost a agresivita řidičů. Nepoužívání blinkrů, předjíždění v místech se zákazem, přejíždění plné a dvojité čáry, významné překračování rychlosti – to je dnes běžné chování mnoha řidičů. Nejsem určitě žádný Mirek Dušín a nedodržuju úplně vše na 100 procent, ale proti některým řidičům jsem vzor ctnosti. Rychlost na dálnici udržuji lehce nad 130 km za hodinu a věřte nevěřte, razantně mě předjíždí každé druhé auto. Ten, kdo dodržuje stanovenou rychlost, je „otravný loudal“, kdo nepřejíždí plnou čáru, je „měkáč“ a kdo to občas neprojede na červenou, je „posera“. Pokud k tomu připočítáme silnou aroganci řady řidičů, je zřejmé, že jde v řadě případů o zdraví nebo dokonce o život. A to nejen těch, kteří porušují pravidla, ale často i lidí, kteří byli ve špatný čas na špatném místě.

Ministerstva vymýšlejí gigantické reklamní kampaně, kde se z billboardů a televizních obrazovek na občany valí zdemolovaná auta, rozštípané motorky a hlavně stříkající krev. Tato negativní reklama asi má svůj smysl, ale člověk obvykle otupí a po určité době začne tyto drsné záběry buď ignorovat, nebo vnímat pouze okrajově. Absolutní většina lidí si ve finále řekne, to se mně stát nemůže. Výchova k bezpečnosti je určitě nutná, ale zásadní zlepšení asi nepřinese. Po dobrém to půjde opravdu ztuha.

Mnohem větší úspěch by podle mého názoru přineslo razantnější a chytřejší uplatnění postihu za porušení dopravních pravidel. Pokuta – jakkoliv nepříjemná zkušenost – je ten nejsilnější motiv k jejich dodržování. Policejní složky se možná domnívají, že při kontrolách a výběru pokut dělají vše, co mohou. Já si to opravdu nemyslím. Dopravní kontroly jsou nárazové a ojedinělé, obvykle na stejných místech, probíhají po dlouhou dobu a řidiči se o jejich místě různými způsoby dozvědí. Je s podivem, že mohu během jednoho dne projet naši nejfrekventovanější dálnici z Prahy do Brna a zpět a nenarazit na žádnou silniční kontrolu. Pokud není vyhlášena celostátní akce, policii na silnicích potkáte velmi zřídka. Nechápu také, proč policie měří rychlost stále na stejných místech. Současné navigace jsou už plné těchto úseků častého měření a průměrně inteligentní řidič v těchto místech sundá nohu z plynu. Také pravidelné dopravní zprávy řady rádií jsou doplňovány tím, kde jsou momentálně „pomahači a chrániči s mikrovlnkou“.

Současné technické prostředky umožňují mnohem lepší a důslednější kontrolní činnost na silnicích, a při troše přemýšlení a důslednosti je možné účinnost kontrolní činnosti výrazně zvýšit. Myslím si, že tento způsob posilování státní kasy je jeden z nejsprávnějších, protože vychovává ke slušnosti, a nakonec určitě přinese zlepšení dopravní situace a nižší nehodovost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám