Hlavní obsah
Cestování

Lanzarote, magický ostrov který vás překvapí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Fuk

Ostrov Lanzarote vás překvapí

Článek

Ostrov Lanzarote jsem navštívil už mnohokrát a mám k tomu opravdu dobré důvody. Je nejvýchodnějším ostrovem souostroví Kanárské ostrovy a je to místo, které se vám buď nelíbí, nebo si ho zamilujete. Pro mě osobně platí to druhé, Lanzarote je mojí srdeční záležitostí. Patří naštěstí mezi ostrovy, na kterých nejsou davy evropských turistů a navíc překvapí zajímavostmi, které jsou až neuvěřitelné. Výhodou jsou také relativné malé vzdálenosti mezi jednotlivými lokalitami, které zapůjčeným autem zvládne každý bez nejmenších problémů.

Začnu na západě ostrova v PARQUE NACIONAL DE TIMANFAYA. Jde o sopečné území, kde se projíždí mezi sopkami, které jsou ale už zhruba 200 let v relativním klidu. Fascinující sopečná krajina připomíná jinou planetu a nepřekvapí, že se zde natáčela celá řada fantastických filmů. Mimo jiné i známá Planeta opic. Personál parku vám vloží do rukou lávovou drť o teplotě cca 80 stupňů Celsia, ukáže, jak u sopečných výduchů zahoří sláma a také uvidíte, jak se nad sopkou griluje maso. Návštěva tohoto parku připomíná návštěvu jiné planety. Na západě ostrova je ještě úchvatná zátoka LAGO VERDE u městečka EL GOLFO, která vznikla v kaldeře původní sopky. Kromě úžasných panoramatických výhledů na zelenou lagunu je dalším překvapením této lokality, že v zátoce je možné najít v černém písku i maličké olivíny. Nevěřili jsme, že po návštěvě mnoha turistů ještě nějaké najdeme, ale světe div se – pár jsme jich našli.

Po přesunu více na severo-východ objevíte lokalitu LA GERIA, která je známá hlavně pěstováním vinné révy ve specifických ohrádkách z kamenů. Je až neuvěřitelné, že v podmínkách s minimální vláhou a pěstovaná pouze v sopečném písku, vinná réva skutečně roste a rodí hrozny. Ochutnávka kvalitních vín stojí za to. Dalším místem, které nesmíte minout, je dům Césara Manrique. Nevšední a mnohostranný umělec má na svědomí nejen tento dům, ale do značné míry i podobu celého ostrova Lanzarote. Kromě jiného se zasadil o to, aby na ostrově nebyly vysoké hotelové rezorty, ale téměř každý kout tohoto ostrova nese jeho stopu. Hlavně na kruhových objezdech, a těch je opravdu hodně. Téměř na každém jsou umístěny instalace tohoto umělce a zvyšují zajímavost každého místa. Ale zpátky k domu Césara Manrique. Je to velmi zvláštní způsob využití „bublin“, které vznikly v lávovém poli formou vzduchových kapes při průtoku lávy ze sopek. Umělec velmi nápaditě propojil tyto „bubliny“ a vytvořil z nich obytné prostory. Doplnil je jezírkem, rostlinami, vkusnými doplňky a uměleckými předměty. Kontrast černé lávy s bílými zdmi a modrým jezírkem je skutečně nádherný. Bez zajímavosti není při cestě na severo-východ ani původní historické hlavní město ostrova TEQUISE. Kromě původní kanárské architektury a krásného kostela je možné navštívit i pirátský hrad, který byl vystavěn na vrcholu nad městem. V nedaleké kaktusové zahradě, která je také dílem Césara, je umístěno více než tisíc druhů různých kaktusů, v řadě případů i kvetoucích.

Po dalším relativně krátkém přesunu na severo-východ můžete navštívit další obrovské lávové jeskyně, které vznikly bouřlivou sopečnou činností. Kromě nádherných barevných interiérů jeskyní je možné sledovat endemické slepé bílé ráčky, kteří nežijí nikde jinde na světě, nebo vidět obrovský koncertní sál, kde probíhají hudební produkce. To všechno a mnoho dalšího v JAMEOS DEL AQUA a CUEVA DE LOS VERDES. Přejezd na úplný severo-východní konec ostrova vede na úžasnou vyhlídku MIRADOR DEL RIO. Z tohoto vysokého útesu je výhled na široký Atlantský oceán a hlavně na sousední malý ostrůvek LA GRACIOSA, na který je možné zajet lodí z městečka ORSOLA.

Mohlo by vypadat, že jsem se zmínil o všem, co je možné na ostrově Lanzarote vidět, ale rozhodně to tak není. Je toho ještě mnohem víc a samozřejmě jsou na ostrově i pláže a možnost příjemného koupání. Ale abych nezapomněl, chtěl bych zmínit ještě jednu zajímavost tohoto ostrova. Pravidelně v listopadu jezdil na ostrov Lanzarote, konkrétně do vesnice FAMARA na severu ostrova, na dovolenou Karel Kryl. Jezdil tam v době, kdy pracoval pro Svobodnou Evropu. Dočetl jsem se to v knize „Akorát, že mi zabili tátu“. Vesnici Famara jsem samozřejmě také navštívil, protože to byl jeden z důvodů, proč jsem na ostrov Lanzarote poprvé přijel. A je asi jasné, že na tento úžasný ostrov budu jezdit i dál, nejen kvůli sopkám a Karlu Krylovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám