Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velmi brutální budoucnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Růst brutality a násilností ve společnosti

Článek

Brutální budoucnost

Mnoho lidí se dnes oprávněně ptá, kde se v lidech, a dokonce v dětech, bere taková hrubost, surovost a dokonce i absurdní brutalita? Proč řidiči často řeší kolize pěstí místo dohody? Proč se někdy fanoušci bojí jít na fotbal, aby se nepřipletli do rvačky? Dosavadní vývoj společnosti se od předhazování křesťanů lvům v antice a upalování čarodějnic ve středověku, doposud posunoval ke společnosti, kde bude násilí na ústupu. V poslední době ale došlo k radikální změně. Brutalita a násilí se stává součástí každodenního života a to nejen prostřednictvím zpráv v televizi. Nejsem kvalifikovaný sociolog, ale myslím, že existuje celá řada příčin tohoto posunu morálních hodnot. Je jich určitě mnoho, ale zmíním se jen o některých, které mě napadly.

Za významnou příčinu zvýšení brutality je určitě možné označit počítačové hry. Ty nejslavnější a nejhranější jsou samozřejmě hry bojové a válečné. V těchto hrách jsou hromady mrtvých, postřílených a jinak hrůzně zavražděných. A kdo zavraždí nejvíce nepřátel, ten je vítěz. Hlavně u dětí se pak stírá skutečnost fiktivní realitou a nakopnutí kamaráda do hlavy je vlastně skoro normální.

Další pro mě nepochopitelnou příčinou růstu brutality jsou surovosti ve sportu. Není neobvyklé, že dá někdo při fotbalu někomu pěstí, někdy dokonce i rozhodčímu. V nejsledovanější soutěži NHL se pěstní rvačky staly samozřejmostí a diváci se na ně dokonce těší víc než na góly. Připadá vám to normální a správné?

A samostatnou kapitolou jsou zápasy v oktagonové kleci. Klec je tam proto, aby nikdo nemohl odejít a dva svalovci se mlátí do té doby, než je jeden z nich polomrtvý. Pěsti a kopance létají, krev stříká a divák se ukrutně baví. Myslím si, že není daleko budoucnost, kdy bude možné poraženého soupeře dorazit a skutečně ho zabít. Tak, jako to bylo v římském koloseu, kde jen Caesar rozhodnul, jestli bude poražený žít, nebo bude zabit.

A ve finále musím ještě zmínit velmi obtížně řešitelnou situaci s migranty. V severských zemích, ve Francii a dokonce i v Německu je situace v některých městech téměř katastrofická. Gangy migrantů ovládají určité lokality a policie je proti nim v podstatě bezmocná. A nedělejme si iluze, že se jedná pouze o západní, velmi vyspělé země. Pokud nebude v dohledné době rozumné řešení, dorazí podobná situace do střední Evropy.

Vím, že s tím nic nenadělám, společnost se smění velmi komplikovaně, ale doufám, že nebudu muset v dohledné době chodit pouze dokonale ozbrojen a že se takové super brutální budoucnosti snad vůbec nedočkám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám