Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Domácí úkoly by se měly zrušit i v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Od dubna by se měly na základních školách v Polsku zrušit domácí úkoly. Měla by se Česká republika inspirovat a patří skutečně domácí úkoly do 21. století?

Článek

Polsko zruší domácí úkoly od dubna

Před pár dny oznámila polská ministryně školství, že se v Polsku od dubna domácí úkoly zruší. Prozatím to začne platit jen pro základní školy, ale v budoucnu by se toto zrušení mohlo týkat i středních škol. Ministryně už před Vánoci vyzývala učitele, aby dětem na prázdniny domácí úkoly nedávali.

Zrušení domácích úkolů v České republice?

Česká republika by se měla u našich sousedů inspirovat a také zrušit domácí úkoly. Prozatím by je stačilo zrušit pouze na základních školách, ale střední školy by měly hned následovat. Zatím to ale vypadá, že se zrušení domácích úkolů v České republice v nejbližší době konat nebude. Do budoucna by ale zrušení domácích úkolů mělo být velké téma.

Domácí úkoly nepatří do 21. století

Domácí úkoly by se měly zrušit hned z několika důvodů. Přinese nám to totiž spoustu výhod. Asi tou největší výhodou je to, že děti nebudou trávit svůj volný čas něčím, co mají dělat ve škole. Ve svém volném čase by si děti měly odpočinout od tlaku a stresu, který pravidelně zažívají ve škole. Ulevilo by se ale také rodičům, kteří v současnosti místo zaslouženého času na odpočinek po příchodu z práce dělají domácí úkoly se svými dětmi. Často se jich sejde hned několik a není docela příjemné strávit půl hodiny s dětmi u domácích úkolů. Zrušení domácích úkolů nepatří do 21. století, takže jejich zrušení by znamenalo, že bychom se opět o trošku přiblížili moderní době, která jde neuvěřitelně rychlým tempem vpřed.

Učitelé se neshodnou

Mezi učiteli shoda ohledně tohoto témata nepanuje. Někteří si myslí, že bychom rušit domácí úkoly neměli. Pak jsou ale tací, kteří jsou hlasití podporovatelé zrušení domácích úkolů. Mezi učiteli je ale i třetí skupina, která je pro zachování domácích úkolů ale v rozumné míře. Své názory sdílí spousta učitelů hlavně na sociálních sítích. Lidé se ale kvůli této otázce moc nehádají a asi by jim nevadilo, kdyby byly domácí úkoly zrušeny. Lidé a učitelé totiž v současné době tuto otázku nepovažují za důležitou.

V České republice se o ničem takovém neuvažuje

U nás v České republice se bohužel o zrušení domácích úkolů zatím neuvažuje. Podle ministerstva školství mají totiž čeští školáci úkolů poměrně málo. Jak jsem již ale zmiňoval, tak je možné, že do budoucna by otázka zrušení domácích úkolů mohla být velkým tématem. Budeme si na to ale muset ještě nějakou chvíli počkat.

Anketa

Jste pro zrušení domácích úkolů v České republice?
Ano
39,8 %
Ne
60,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 88 čtenářů.

Zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/538261-v-polsku-zrusi-domaci-ukoly-ceske-skoly-o-podobnem-kroku-neuvazuji

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-v-polsku-zakazou-na-zakladnich-skolach-domaci-ukoly-40458006

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz