Hlavní obsah
Názory a úvahy

Učitelé stávkou podporují hnutí ANO a komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Stávka učitelů je naplánována na pondělí 27. 11. 2023. Tato stávka je vyvolána z mnoha důvodů. Když ale učitelé stávkují, podporují skutečně jen stávku? A jaké jsou vlastně důvody stávky?

Článek

V pondělí 27. 11. 2023 se to stane

Už 27.11. čeká Českou republiku možná největší stávka od revoluce. Do této stávky se má v plánu připojit více než polovina škol. Ředitelům škol se totiž nepodařilo prosadit ministrovi školství Mikulášovi Bekovi své návrhy.

To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné, už jen proto, že je do toho zapojeno školství, kde naše vláda přidává finanční prostředky. Nejen, že do něj investujeme finanční prostředky, ale také provádíme potřebné reformy, jež povedou k tomu, že naše děti budou mít kvalitní vzdělání
Petr Fiala

Jaké jsou tedy hlavní důvody stávky?

Hlavním cílem stávky je zvýšit rozpočet pro české školství a také zvýšit platy nepedagogickým pracovníkům, které jsou dlouhodobě podfinancované. Jelikož se ale stát snaží v současné době snaží šetřit, vláda nechce výrazně ve školství zvyšovat rozpočet. Ředitelé škol si ale i stěžují na to, že jim nebylo dovoleno s ministrem debatovat. Na online jednání ředitelů škol s ministrem se totiž dostalo jen 15 ředitelů. Další nebyli prý „z technických důvodů“ ze strany Microsoftu na debatu puštěni.

Ministerstvo školství vydalo ke stávce fakta

Podle faktů ministerstva školství má příští rok vzrůst rozpočet pro školství o 8 miliard, kvalita školství se prý tedy nesníží. Mezi další fakty patří i to, že platy učitelů se budou příští rok zvyšovat a celkový počet státem financovaných výukových hodin v příštím roce poroste. Ministerstvo školství se tedy lidem snaží ukázat, že důvody stávky jsou směšné a ke stávce není důvod.

Cíle, které vedou školské odbory k organizaci stávky, jsou nejasné. Fakta ke školství jasná jsou.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Stávkou učitelé podporují hnutí ANO a komunisty

Učitelé to asi nevědí, ale stávkou podporují hnutí ANO a komunisty. S odbory totiž dlouhodobě hnutí ANO a komunisté souhlasí a souzní. Je možné, že právě tyto protivládní strany budou považovat výsledek stávky jako částečně jejich úspěch. Je ale pravděpodobné i to, že se budou vychloubat tím, že tolik lidí vládě nevěří. Neznamená to ale, že učitelé kteří se do stávky zapojí, vládu nepodporují. Učitelé chtějí spíše ukázat to, že ohledně školství se chová vláda chaoticky a do školství tolik neinvestuje.

Anketa

Podporujete tuto stávku?
Ano, podporuji.
38 %
Ne, nepodporuji.
60 %
Něco mezi.
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz