Hlavní obsah
Zdraví

Dvě minuty sportu za den stačí k prodloužení života, ukázala nová studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

To, že je pohyb zdravý asi nikoho nepřekvapí. Nová studie ale prokázala, že váš život může významně prodloužit i velice krátká fyzická aktivita. V dobách nejistého odchodu do důchodu jde tak o zprávu, která jistě potěší.

Článek

Kardiovaskulární nemoci, nádory či poranění. To jsou podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky nejčastější smrtící strašáky pro Čechy. Podle Národní zprávy o zdraví se v roce 2018 kardiovaskulární onemocnění podílela na 42 % všech úmrtí, nádory na 27 % a následky poranění na 4,8 %. Dalšími příčinami úmrtí byly nemoci dýchací soustavy, trávicí soustavy a infekce. Přitom podle nejnovější studie australských vědců se faktory většiny příčin těchto úmrtí dají snadno ovlivnit.

Australští vědci sledovali přes 70 tisíc dospělých v průměru šest let a zkoumali, jaký vliv má fyzická aktivita na dlouhověkost. A zjištění překvapily. Již dvě minuty intenzivního cvičení denně totiž mohou přinést významné zdravotní přínosy. Výzkum prokázal, že 53 minut týdně intenzivní fyzické aktivity může snížit celkovou úmrtnost až o 36 %. Dokonce i pouhých 15 minut týdně může snížit riziko celkové úmrtnosti o 16-18 %, a 20 minut týdně může snížit riziko kardiovaskulární úmrtnosti až o 40 %.

Výhody cvičení jsou rozmanité, od zlepšení kardiorespiračního a metabolického zdraví až po lepší hustotu kostí. „Tato zjištění naznačují, že snížené riziko zdravotních problémů lze dosáhnout pomocí poměrně malého množství intenzivní fyzické aktivity, která se akumuluje v krátkých intervalech během týdne,“ shrnují autoři studie v čele s Matthew Ahmadim z australské University of Sydney.

Jako vhodné cvičení se nabízí stále populárnější Tabata. Jde o formu intervalového tréninku, která zahrnuje 20 sekund intenzivního cvičení následovaných 10 sekundami odpočinku. Toto se opakuje osmkrát, což znamená, že celkový trénink trvá pouhé dvě minuty. I tento trénink může zlepšit kardiovaskulární kondici, metabolismus a snížit hladinu krevního cukru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz