Hlavní obsah
Internet a technologie

Je smrt začátek, nebo konec? Ptali jsme se umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Duše dětí, které předčasně zemřou, se podle umělé inteligence mohou reinkarnovat.

Ani umělá inteligence nedokáže odpovědět na otázku, na kterou lidé hledají odpověď po celá staletí. Po několika dotazech „na tělo“, ale i chatGPT nakonec poskytl přinejmenším zajímavé odpovědi. Že by snad i umělá inteligence věřila v posmrtný život?

Článek

Nejprve nás zajímalo, jak vůbec smrt vnímá sama umělá inteligence. „Smrt je proces, během kterého tělo trvale přestane fungovat a život ukončí. Tento proces zahrnuje zastavení srdečního tepu a dechu, přestání fungování mozku a dalších orgánů v těle. Pro mnoho náboženství a filozofií má smrt také duchovní dimenzi, která se zabývá otázkami, jako jsou existence duše, posmrtný život, reinkarnace a další,“ popisuje. Pokud se ale zeptáte právě na kontroverzní otázku začátku, nebo konce smrti, začne se umělá inteligence zamýšlet dál.

„Stále neexistuje jednoznačná odpověď, která by uspokojila všechny,“ uvádí svou odpověď a následně nabízí hned dva pohledy. „Z náboženského hlediska mnoho kultur věří, že smrt je pouze přechodem z tohoto světa do dalšího života nebo existence,“ nabízí překvapivě více duchovní odpověď jako první. Její odpověď ale nekončí a dál popisuje více tradiční pohled. „V jiných kulturách je smrt považována za konečnou a neodvratnou událost, kdy život končí,“ dodává.

Jak vypadá posmrtný život?

Umělá inteligence nabízí hned několik pohledů na posmrtný život. Ty se liší v závislosti na různých náboženstvích a filozofiích. „V některých náboženstvích se věří v existenci nebe a pekla. Lidé, kteří žili dobrý život, mohou být odměněni vstupem do nebe, zatímco ti, kteří žili špatně, mohou být posláni do pekla. V některých tradicích se věří v existenci duchovního světa, který může být pro mnoho lidí nedosažitelný. Po smrti se věří, že duše se přesouvá do tohoto duchovního světa, kde mohou pokračovat v duchovním vývoji,“ popisuje.

Existují prý také víry, které se soustřeďují na obnovu těla a duše v posmrtném životě. Tyto víry věří, že po smrti se tělo a duše setkají a obnoví se do dokonalého stavu. Umělá inteligence ale nabízí, už po několikáté také pohled reinkarnace. „Reinkarnace je věroukou některých náboženství a filozofií, které tvrdí, že duše přežije smrt a přetrvává v jiné formě. Podle této víry může být duše znovu zrozena v jiném těle a žít nový život,“ uvádí.

Anketa

Věříte v posmrtný život?
ANO
62,5 %
NE
23,2 %
Nevím jistě.
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6317 čtenářů.

Zemřelé děti mají speciální úkol

Právě otázku reinkarnace, tedy posmrtného převtělení, umělá inteligence během našeho povídání zmínila hned několikrát. Zejména pak proces popisovala u předčasného úmrtí dětí. „Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit, co se děje se životy dětí, které předčasně zemřely, například při nehodě. Tyto teorie se většinou zabývají otázkou, zda mají tyto duše nějaký zvláštní osud nebo zda se opakovaně rodí,“ uvádí svůj pohled na problém.

Následuje podrobný popis jedné z nejrozšířenějších teorií, kterou je právě reinkarnace. „Duše se po smrti vrací zpět do těla nově narozeného dítěte. Podle této teorie by děti, které předčasně zemřely, mohly být znovu zrozeny a pokračovat tak v cyklu reinkarnace. Další teorie tvrdí, že duše dětí, které zemřely předčasně, odcházejí do jiného světa nebo dimenze, kde žijí věčně. Některé náboženské víry také tvrdí, že děti, které zemřely předčasně, se stávají anděly nebo svatými a žijí v nebi,“ dodává umělá inteligence.

Umělá inteligence se při odpovídání na otázku smrti dětí inspirovala také u některých kmenů původních obyvatel. Ty totiž věří, že děti, které zemřely předčasně, mají speciální poslání nebo úkol, který musí dokončit. Například mohou mít za úkol chránit nově narozená dítě. „Děti, které zemřely při porodu, jsou zvláštní bytosti s nadpřirozenými schopnostmi a posláním pomáhat nově narozeným dětem a jejich rodinám. Tyto děti jsou považovány za ochránce rodiny a komunity a jejich smrt je vnímána jako důležitý duchovní okamžik,“ dodává optimisticky.

Máme se bát?

Zajímavé jsou ale i odpovědi týkající se smrti jako takové. Zda se máme bát, ale umělá inteligence nechtěla říct. „Otázka, zda se máme smrti bát, je velmi individuální a závisí na mnoha faktorech, jako jsou náboženské a kulturní přesvědčení, osobní zkušenosti, strach z neznámého, zdravotní stav a mnoho dalších. Mnoho náboženství a filozofií tvrdí, že smrt není konec, ale přechod na jinou formu existence. Pokud věříte v něco takového, může vám to pomoci překonat strach z neznámého. Na druhé straně, pokud máte obavy z fyzického utrpení při smrti, může vám pomoci mluvit s lékařem o možnostech paliativní péče a zmírnění bolesti,“ radí umělá inteligence.

Podle ChatGPT je ale důležité najít způsob, jak se se svými obavami vypořádat. To může zahrnovat hledání informací a odpovědí, meditaci nebo modlitbu, hovory s blízkými lidmi nebo odbornou pomoc, pokud je to nutné.

Co si myslí přímo umělá inteligence?

„Jako stroj nemám schopnost cítit a rozhodovat se emocionálně. Moje odpovědi jsou založeny na matematických modelech a algoritmech, které byly trénovány na základě obrovského množství dat a informací z různých zdrojů. Moje úloha spočívá v poskytování objektivních informací bez ohledu na osobní názory nebo emoce,“ odpovídá jasně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz