Hlavní obsah
Internet a technologie

Mozkový čip umožní ukládat a prožívat znovu vzpomínky, slibuje Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/Hal Gatewood

Digitální klonování by podle teoretiků mohlo umožnit nesmrtelnost.

Společnost Neuralink, patřící vizionáři Elonu Muskovi, dostala souhlas ke klinické studii na lidech. První čip do lidského mozku by měla implantovat v následujících šesti měsících.

Článek

Sám Musk si je natolik jistý bezpečností této technologie, že i on sám počítá s vložením čipu do svého mozku. Technologie má umožnit lidem ovládat vlastní vzpomínky. „V budoucnosti bude možné ukládat a znovu prožívat vzpomínky. Pravděpodobně budou moci být staženy do nového, nebo robotického těla,“ řekl Musk při prezentaci projektu už v roce 2020.

Čipy mají pomoci hlavně ve zdravotnictví, ale jejich využití může být mnohem větší. Jedním z cílů je umožnit lidem obnovit motorické funkce a léčit některé mozkové nemoci, jako je například demence nebo Parkinsonova choroba. Musk má ambici čipy propojit s umělou inteligencí. Mluví se ale také o prohlížení webových stránek či telepatii.

Hudbou budoucnosti je také zálohování myšlenek i vzpomínek. Jde tak o první konkrétní obrysy tzv. digitálního klonování. Tato technologie by zahrnovala přenos kompletního obsahu lidské mysli, včetně paměti, osobnosti a vědomí, do digitální podoby.

Hovoří se o několika možnostech, jak by se mohlo nahrání digitálního dvojčete provést. Jedním z nich je postupné skenování a mapování mozku na mikroskopické úrovni, aby bylo možné zjistit přesnou strukturu a propojenost neuronů. To by vyžadovalo obrovský výpočetní výkon a také velkou přesnost při zachování informací.

Anketa

Umíte si představit nechat se posmrtně zmrazit?
Ano
52 %
Ne
39,6 %
Možná
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Nastane digitální nesmrtelnost?

Při nahrávání digitálního dvojčete by také vznikaly otázky týkající se kontinuity a jedinečnosti lidské identity. Je diskutabilní, zda by digitální kopie člověka měla stejnou vědomou zkušenost a pocit kontinuity s původním člověkem.

„Digitální nesmrtelnost“ ukazuje v praxi kultovní britský seriál Černé zrcadlo například v epizodě San Junipero. Mrtví i živí se mohou pomocí unikátních čipů přenést do virtuální reality dle vlastní libosti a zde žít navěky.

I přestože jde dosud o hypotetický koncept, futuristé už pracují na technologii, která dokáže alespoň napodobit osobnost konkrétního člověka. Jak píše BBC Future, stačí dát přístup společnosti Eterni.me k sociálním médiím, e-mailovým účtům, geolokačním informacím a historii vyhledávání. Všechny tyto informace jsou postupně přeneseny do digitálního avatara, kterého spolutvůrce Marius Ursache nazývá „uměle inteligentním biografem“. Umělá inteligence má dokonale replikovat váš vzhled i osobnost. Čím více s avatarem interagujete, tím lépe vás bude schopen po vaší smrti imitovat.

Ať už bude budoucnost našich vzpomínek online jakákoliv, jisté je, že si ještě budeme muset pár let počkat. Kromě technologických překážek ale může rozvoj některých systémů zbrzdit také legislativa. Na evropské úrovni například finišuje příprava aktu o umělé inteligenci. Ten počítá i se zákazem malého množství systémů, které jsou pro společnost nebezpečné a hrozí jejich zneužití.

Zdroj: TheSwaddle

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz