Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinské obilí, či boj proti domácímu násilí. Europoslancům začala plenární schůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evropský parlament

Europoslanci se jednou měsíčně na čtyři dny schází v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku kvůli hlasování

Dnes začíná další plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Europoslanci se v úterý setkají s německým kancléřem Olafem Scholzem. Kromě toho je čeká také několik důležitých hlasování, které ovlivní nejen Česko ale i celou Unii.

Článek

Konec domácího násilí nejenom na ženách

Očekává se, že tento týden europarlament schválí přijetí tzv. Istanbulské úmluvy na úrovni Evropské unie. Dokument, který je opředen množstvím dezinformací, se zaměřuje na boj proti všem druhům násilí páchaného nejen na ženách. Týká se také prevence, ochrany obětí a stíhání pachatelů. Úmluvu zatím neratifikovalo šest zemí Evropské unie. Kromě České republiky ještě Bulharsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Slovensko. Z českých europoslanců brojí proti Úmluvě hlavně lidovci, naopak pro její přijetí se zasazují Piráti.

Nová pravidla pro ukrajinské obilí

Hlasování o pokračování zjednodušených podmínek pro volný obchod mezi EU a Ukrajinou proběhne v úterý odpoledne. Prodloužení celní liberalizace o jeden rok je součástí pomoci napadené Ukrajině, zároveň návrh reflektuje skutečnost, že byl Ukrajině minulý rok v červnu udělen kandidátský status. Nová pravidla se dotknou také kritizovaného vývozu ukrajinského obilí.

Další finanční pomoc Moldavsku

V úterý budou europoslanci schvalovat další finanční pomoc Moldavsku. Tamní ekonomická situace je silně ovlivněna válkou na Ukrajině a také přílivem válečných uprchlíků. Moldavsko sousedí s Ukrajinou a místní se obávají, že ruská rozpínavost zasáhne i je. Vyjednávání makrofinanční pomoci Moldavsku má za Evropský parlamentu na starosti česká europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Potvrdí europoslanci hospodaření Frontexu?

Evropský parlament se bude v úterý věnovat schvalování účetní závěrky pro Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž. Zatím není jasné, zda ji dostane. Loni kvůli obvinění a důkazům o tom, že se agentura podílela na řadě protiprávních jednání a problémům s financováním ji nakonec europoslanci odmítli udělit. Evropský parlamentu ale bude schvalovat také celou řadu dalších účetních závěrek, několik z nich má na starosti český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

Více informací se dozvíte na stránkách Evropského parlamentu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Evropská pohraniční a pobřežní stráž (Frontex)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz