Hlavní obsah
Lidé a společnost

Toužil po věčném životě. První člověk se nechal posmrtně zmrazit před 56 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Se souhlasem společnosti Alcor

Před zmražením se musí tělo napustit speciálním roztokem.

Psal se rok 1967 a úspěšný americký psycholog James Bedford trpěl rakovinou ledvin, která se mu rozšířila až do plic. Tehdy nevyléčitelná nemoc ho stála život a ve věku 73 let zemřel. S nadějí, že se ale znovu probudí.

Článek

Zhruba dvě hodiny po jeho smrti ho lékaři z organizace Alcor posmrtně hluboce zmrazili. Právě na další výzkum experimentální vědy zabývající se uchováváním tělesných tkání, buněk nebo celých organismů, Bedford v závěti odkázal 100 tisíc dolarů (dnes zhruba 17,5 mil. korun).

Do Bedfordova těla nejprve výzkumníci podali speciální roztok látek, které mají schopnost snižovat bod tuhnutí a mění fyzikální vlastnosti vody, čímž se minimalizuje tvorba ledu. Následně tělo zmrazili na extrémně nízkou teplotu (-196 °C) pomocí kapalného dusíku. Tímto procesem minimalizovali biochemickou reakci a rozklad tkání. Bedfordovo tělo následně uložili do speciální kryokomory.

Přestože šlo o vůbec první posmrtné zmražení a moderní techniky se od těch použitých významně liší, tělo amerického psychologa je stále zmražené a čeká na budoucí obnovení. Jeho ostatky se několikrát stěhovaly, a od roku 1982 zůstávají v laboratořích Nadace Alcor Life Extension v Arizoně. Právě zde ho vědci naposledy v roce 1991 přesunuli do nové nádoby a během toho provedli kontrolu stavu těla. Závěrečný posudek potvrdil, že se během letitého skladování zatím podařilo jeho tělo udržet zmražené.

Kůže na horní části hrudníku a na krku je zbarvená a zarudlá od čelisti asi o dva centimetry nad bradavkami. Oblast zbarvení je poměrně ostře ohraničená na hrudníku. Hlava je otočená doleva (…) oči mírně pootevřené a rohovky bílé jako led,“ napsal do reportu tehdy ředitel Alcoru Mike Darwin, který si mimochodem nechal zmrazit svého psa Mitziho.

Probudí se někdy?

Už je to 58 let a moderní výzkum zatím není tak daleko, aby dokázal úspěšně obnovit život jakéhokoliv kryonicky zmraženého těla. Bedford si tak bude muset ještě pár let počkat, dokud nebude k dispozici dostatečně pokročilá medicína nebo technologie. Podle ředitele amerického Cryonics Institutu Dennise Kowalského ale věda míří tím správným směrem.

Foto: Se souhlasem společnosti Alcor

James Bedford byl naposledy přemístěn v roce 1991.

Nejsme na vrcholu našeho veškerého vědění a v budoucnosti nás určitě čeká ještě spoustu věcí, které se můžeme naučit a objevit. Jako příklad můžeme použít defibrilaci. Většina lidí se po většinu lidské historie shodla, že není způsob, jak zachránit někoho, jehož srdce přestalo bít. A teď je to docela rutinní záležitost,“ řekl Kowalski.

Nevyřešená ale zůstává také otázka vědomí či osobnosti zmraženého. Jak by zmrazení a oživení ovlivnilo paměť jedince? Bude mít stejnou osobnost a vlastnosti jako před zmrazením? Jak by vnímal a reagoval na nový kontext a prostředí, které by bylo odlišné od doby jeho původního života? Bude mít pocit dlouhého spánku, nebo to pro něj bude jako okamžitý přechod? Jak by se přizpůsobil změnám v technologiích, společnosti a kultuře? A co jeho potomci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz