Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vědci objevili mikroplasty v lidském mozku i krvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/FLY:D

Plastové obaly, brčka či nádoby se mohou rozpadat a uvolňovat mikroplasty do potravin

Nejnovější objevy světových vědců vyvolávají obavy ohledně negativních účinků mikroplastů na lidský organismus. Tyto velmi malé částice plastu se nacházejí všude kolem nás – v jídle, ve vzduchu, v oceánech či v půdě.

Článek

Nejnovější studie vídeňské Lékařské univerzity sledovala, jak se v těle chovají malé částice polystyrenu, který se používá například v potravinových obalech. Na myším modelu zjistili, že pro částice není problém překonat tzv. krevně-mozkovou bariéru a dostat se přímo do mozku. Po pozření se částice do mozku dostávají asi do dvou hodin, ukázal výzkum.

V mozku mohou plastové částice zvýšit riziko zánětu, neurologických poruch nebo dokonce neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova choroba,“ uvedl vedoucí výzkumu Lukáš Kenner, ale zároveň upozornil na nutnost dalšího výzkumu v této oblasti.

Kromě mozku, se mikroplasty dostávají také do lidské krve. Loni to zjistili vědci z nizozemské Svobodné univerzity v Amsterdamu. Přítomnost těchto drobných částic prokázali u téměř 80 % testovaných lidí. Polovina objevených vzorků obsahovala PET plast, který se běžně používá v lahvích na nápoje. Třetina pak obsahovala již zmíněný polystyren. Vyšetřeno bylo celkem 22 anonymních vzorků od dospělých zdravých jedinců.

Víme také obecně, že kojenci a malé děti jsou citlivější na chemické látky a částicovou expozici. To mě velmi znepokojuje,“ řekl jeden z výzkumníků Prof Dick Vethaak. Dřívější studie totiž ukázaly, že mikroplasty se nachází stolici kojenců desetkrát více než u dospělých. Kvůli krmení přes plastové lahvičky každý den spolykají miliony mikroplastových částic.

Nebezpečí mikroplastů spočívá v jejich šíření přes krevní oběh po celém těle. Podle výzkumu se usazují v orgánech, konkrétně v plicích, v játrech, ve slinivce a v ledvinách. Výzkum akutní expozice plic nanopolystyrenovým kuličkám u potkanů dokonce prokázal, že plastové částice se přesunují do tkání placenty a plodu.

I když vědci upozorňují, že přesné dopady na zdraví je potřeba dále zkoumat, organizace Unwrapped dává mikroplasty do spojitosti s několika riziky. Jde hlavně o zánětlivá onemocnění (srdečními choroby, střevní onemocnění, revmatoidní artritida a dalšími), genotoxicita (poškození způsobující mutace, které mohou vést k rakovině), chronická onemocnění (jako ateroskleróza, rakovina, diabetes, kardiovaskulární choroby) a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz