Hlavní obsah
Internet a technologie

Závislost na technologiích zvyšuje riziko demence, varují odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/Jonas Leupe

Závislost na mobilu může způsobit problémy.

Navigace na mobilu, poznámky, kalendář, ale i jednoduché početní operace. Na to vše využíváme dennodenně naše chytré mobily. Dobrý sluha, ale zlý pán, říkají vědci, podle kterých nám kvůli digitálním technologiím hrozí demence.

Článek

Lukáš (29) pracuje v marketingové firmě, která se specializuje na internetovou reklamu. Svůj chytrý telefon používá už od rána, kdy ho probouzí budík. Hned potom začíná svůj den kontrolou veškerých upozornění. Během snídaně sjíždí zprávy na internetu a cestou do práce už začíná odpovídat na pracovní maily. „Denně strávím u obrazovky svého telefonu kolem sedmi hodin,“ přiznává. Mobil používá téměř ke všem činnostem. „Podle telefonu i vařím, nemusím si tak pamatovat žádný recept,“ dodává.

Právě neustálé využívání nejenom chytrých telefonů, ale veškeré digitální technologie způsobuje podle neurovědců tzv. digitální amnézii. Lidé „outsourcují“ jednoduché činnosti na svoje zařízení, což oslabuje jejich paměť. Mobilní zařízení je odvádějí od přítomnosti, což prý vede ke snižování schopnosti zapamatovat si nové věci.

Cena za pohodlí

Využíváním mobilních zařízení v podstatě ke všem činnostem sice náš život na první pohled zjednodušuje, podle výzkumníka Olivera Hardta ale za pohodlí platíme cenu. „Čím méně používáte svou mysl a části mozku zodpovědné za řešení problémů, jako je epizodická paměť či kognitivní flexibilita, tím pravděpodobněji se u vás vyvine demence,“ uvedl Hardt.

Nejde ale jenom o to, jak využíváme mozek. Problémem mohou být také elektromagnetické vlny, které zařízení vysílají. Nedávná studie z Washington State University zjistila, že elektronicky generovaná elektromagnetická pole, vysílaná z mobilních telefonů, mohou dokonce způsobit Alzheimerovu chorobu.

Anketa

Jak dlouho denně používáte chytrý telefon?
Méně než hodinu
66,7 %
1-3 hodiny
0 %
4-7 hodin
33,3 %
Déle než 7 hodin
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Podle šéfa výzkumu Martina L. Palla vlny vysílané z bezdrátových komunikačních zařízení zvyšují tvorbu vnitrobuněčného vápníku, což je považováno za příčinu vývoje Alzheimerovy choroby. Tyto změny uvnitř buněk prokázal na zvířecích modelech. „Nebezpečné jsou zejména vlny, které produkují chytré telefony, WIFI zařízení nebo elektro měřiče,“ dodal vědec.

Alzheimerova choroba je nejčastější forma demence. Charakterizuje se ztrátou paměti, poruchou schopnosti učit se, rozhodovat, vyjadřovat se a provádět každodenní úkoly. Často začíná mírnými příznaky, jako jsou zapomínání jmen, slov nebo událostí, ale postupem času se stává závažnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz