Hlavní obsah
Věda

Ztracenou loď našli bez posádky. Záhada Bermudského trojúhelníku trvá 142 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Se svolením Skeptoid.com

Záhadná zmizení lodí, ale i letadel v oblasti Bermudského trojúhelníků vzbuzují dodnes obavy. Oblast opředená mnoha mýty a legendami se nachází mezi Floridou, Portorikem a Bermudami.

Článek

Jeden z nejvíce nevysvětlitelných příběhů se měl odehrát před 142 lety. Chladným Sargasovým mořem se v lednu 1881 plavila loď Ellen Austin. Nešlo o příliš velký koráb, na délku měřil asi 64 metrů. Mířil z Londýna do New Yorku a na palubě převážel hlavně emigrující pasažéry do Ameriky. Kapitán Bake si chtěl prý ušetřit čas a tak se místo původní trasy vydal středem Bermudského trojúhelníku.

Zde po pár dnech uviděl malou plachetnici. Pohybovala se nepravidelně, ale vypadala velmi udržovaně. Loď se s ní pokusila spojit, neúspěšně. Proto se kapitán společně s částí posádky vydal plachetnici prozkoumat. Na palubě ale nikdo nebyl. Loď zela prázdnotou. Zarážející ale bylo, že zásoby nechyběly. Náklad byl neporušený a nic nenasvědčovalo tomu, že by ji napadli třeba piráti.

Kapitán tedy část svoji posádky nechal, aby loď dopravila na pevninu. První dva dny obě lodě pluly bez problémů společně do New Yorku, ale pak je rozdělila silná bouře. Tajemná plachetnice se i s posádkou ztratila. Kapitán zahájil pátrání. Plachetnici následně objevil o pár kilometrů dál. Šok ale přišel, když na ni opět poslal posádku. Ta zjistila, že je zcela opuštěná. A znovu bez známek jakéhokoliv poškození či násilí. Po posádce ani stopa.

Vědci jsou skeptičtí

Podle některých zdrojů se kapitán znovu pokusil loď neúspěšně doplavit na pevninu. Potkat se měl se stejným osudem. Tajemství dodnes zůstalo nevyřešené. Od té doby několik svědků na stejném místě údajně prázdnou plachetnici také vidělo. Někteří prý dokonce z lodi slyšeli nářek a také hlasitá varování, která odrazovala ostatní pryč.

Podobných příběhů spojených s Bermudským trojúhelníkem existuje asi padesátka. Lodě, ponorky nebo letadla se zde údajně několikrát bez vysvětlení ztratily. Místo přitahuje filmaře, ale i vědce. Ti nicméně prokázali, že počet ztrát je srovnatelný s jinými oblastmi oceánů a nevykazuje významně vyšší statistické hodnoty. Záhadná zmizení v Bermudském trojúhelníku tak vysvětlují přirozenými faktory, jako jsou nepříznivé povětrnostní podmínky, navigační chyby či technické problémy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz