Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministryně obrany v útoku proti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: rawpixel/Freepik

Je útok na legitimitu OSN od ministryně Jany Černochové oprávněný? Je to výzva ke zlepšení, nebo se jedná o tzv. medvědí službu?

Článek

V pátek 27.10. přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci volající po humanitárním příměří mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Pozměňovací návrh Kanady, aby byl zmíněn a odsouzen teroristický útok ze 7. října, však neprošel hlasováním díky odporu států islámského světa a spojencům Ruska a Číny.

Je tedy jasné, že rezoluce v původním znění, které vlastně volalo po příměří mezi suverénním státem a teroristy, kteří ho napadli, vyvolal smíšené a bouřlivé reakce.

Nutno podotknout, že usnesení valného shromáždění rady OSN nenesou žádnou váhu, jak jsme se ostatně mohli přesvědčit v případě usnesení, které odsuzovaly porušení mezinárodního práva Ruskou federací kvůli válce, kterou vede proti Ukrajině.

To, že Česko hlasovalo proti, není nic překvapivého. Náš stát nijak neskrývá svou historickou podporu Izraeli a jsem rád, že je v této otázce konzistentní bez ohledu, kdo je momentálně u moci. Samozřejmě se na sociálních sítích ozývaly hlasy odsuzující těchto 14 států, které hlasovaly proti této rezoluci (místo toho, aby se jako valná většina západních zemí pouze zdržely).

Dost reakcí ale také zaznamenalo vyjádření naší ministryně obrany Jany Černochové, která ve velmi emotivním a plamenném projevu odsoudila OSN za přijetí této rezoluce a vyzvala Česko, aby vystoupilo z této organizace, která dle jejích slov podporuje teroristy.

Kdo alespoň trochu sleduje současné dění, nemůže být překvapen tónem, kterým paní ministryně komunikuje. Její přímočarost, někdy až téměř neomalenost, polarizuje společnost, kdy jedna strana je za takovéto vystupování ráda, další strana ho vidí jako arogantní a nediplomatické.

Stejně jako v tomto případě. Na jedné straně se najdou zastánci výroku paní Černochové, kteří kvitují její odvahu a to, že jako jedna z mála otevřeně prohlásila, že král je nahý.

Na druhé straně se ozývají kritické hlasy, že ministryně přestřelila a že nemá mandát o takových věcech mluvit, případně, že momentálně neexistuje nic lepšího než OSN.

Osobně jsem často zastáncem paní Černochové, ale uznávám, že jsou případy, kdy jde až za hranu únosnosti. Což se týká i tohoto případu a tak zcela pochopitelně nesklidila jen pochvalu, ale dostala i solidní čočku.

Protože on je výrazný rozdíl, jestli takovýto výrok zveřejní Jana Černochová, občanka ČR, nebo Jana Černochová, ministryně obrany ČR.

Snižování legitimity OSN takovýmto vyjádřením není zrovna nejrozumnější přístup, když se svět momentálně nachází na pomezí konfliktů, které mají parametry na to, aby se rozšířily do globálního stádia.

Selhala tedy OSN, nebo jsou to jen projevy frustrace?

Setkal jsem se s názorem, že OSN má být vlastně taková diplomatická platforma, kde mohou státy vyjádřit své obavy a požadavky a vyřešit spory diplomatickou cestou a kde mocnosti disponující právem veta raději prosadí svůj názor tímto právem než raketami.

A je pravda, že po dobu existence OSN se svět nezmítal v neustálých obrovských válečných konfliktech.

To, že se v roce 2022 rozhodlo Rusko místo použití práva veta (sice nechápu co přesně by mohlo vetovat, když se rozhodlo porušit mezinárodní právo) k invazi a rozpoutání dobyvačné války proti suverénnímu státu za účelem rozšířit své území a právem veta se pak zaštítilo před reakcí OSN, je přesně ten případ, na který je organizace krátká.

Podobně jako vidíme proislámská hnutí podporovaná Íránem (spojencem RF) víc a víc nabírat na síle a na odvaze.

Neodvratitelná fáze mír-konflikt-mír

OSN tak dle mého pouze kopíruje životní cyklus svého předchůdce – Společenství národů, které vzniklo po první světové válce a které dokázalo zabránit několika menším konfliktům, ale které naprosto selhalo proti větším konfliktům, které vedly až ke 2. světové válce.

To, čeho jsme svědky poslední roky čím dál víc připomíná hluboký nádech před dalším obrovským konfliktem, přesahujícím Pásmo Gazy i hranice napadené Ukrajiny. A stejně jako v případě Společenství národů v minulosti, tak i OSN tomuto konfliktu nemá jak zabránit. Snad se další organizace, která vznikne po tomto konfliktu, poučí z nedostatků OSN, tak jak se i tato organizace poučila z nezdarů SN a zabezpečí ještě delší období relativního globálního míru, než znovu neodvratně vyvstane další globální konflikt.

Přesto si nemyslím, že vyjádření paní Černochové bylo v cajku. I když to vypadá, že čas OSN a čas relativního míru se blíží ke svému neodvratnému konci, snižování legitimity této organizace by pouze vedlo k urychlení tohoto procesu. A ruku na srdce, kdo by si nepřál ještě nějaký ten rok předstíraného klidu a falešného míru?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz