Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr pro zvyšování Babišových zisků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Tomas Prouza

Po vyslechnutí rozhovoru se Zdeňkem Nekulou v Českém rozhlase ve mně sílí přesvědčení, že se pan ministr nechal napsat na výplatní pásku Agrofertu…

Článek

U minulé vlády to bylo normální, pokračování téhle praxe za nové vlády mě trochu překvapuje. I když asi bych se neměl divit – slov o deagrofertizaci jsme před volbami slyšeli víc než dost, ale po nástupu Zdeňka Nekuly na ministerstvo zemědělství se odvážné plány nenápadně uklidily do šuplíku.

Pan ministr se na Českém rozhlase nechal slyšet, že „pokud je někdo větší, tak to ještě automaticky neznamená, že zneužívá svého postavení“. Tato slova byla vyřčena, když se snažil popřít, že právě Agrofert disponuje na trhu s řadou potravin dominantním postavením. Pamatujete si na Čapí hnízdo a tvrzení, že když je někdo bohatý, tak nemá potřebu podvádět? To je stejná logika…

Kdo jiný tady více křiví trh s potravinami než moloch jménem Agrofert? Má pod palcem obchod se zemědělskou technikou, výrobu hnojiv, zemědělskou prvovýroby i potravinářské podniky. Na svých stránkách to sice koncern prezentuje jako „využívání synergií našich oborů“, ale v reálu je to cesta, jak si diktovat podmínky. A že toho využívá! Navíc u toho stíhá skuhrat, že změna systému vyplácení dotací by byla pro zemědělce likvidační. Ročně Agrofertu totiž přitečou více než 2 miliardy korun.

Pokud byste chtěli v obchodech nalézt české potraviny, ve kterých by neměl Andrej Babiš své dlouhé prsty, tak vám to dá pěknou fušku. Namátkou zmíním například Vodňanskou drůbež, Kostelecké uzeniny nebo pekárny United Bakeries, ale těch firem jsou další desítky a desítky.

Vládní deagrofertizace anebo Nekulova agrofertizace?

Kdyby byla u vlády divize Agrofertu s názvem ANO, tak bych se nad tím zase až tak nepozastavoval. Ostatně Andrej Babiš sám opakovaně prohlašoval, že chce stát řídit jako firmu a do čela mnoha ministerstev a státních úřadů dosadil osvědčené kádry z Agrofertu. Už skoro rok a půl tu ale máme Fialovu vládu, která jedno ze svých předvolebních hesel postavila na provedení deagrofertizace, tedy vymetení všech šibalů, jimiž Andrej Babiš zaplevelil státní správu.

Od té doby se toho s deagrofertizací příliš neudálo a v rezortu zemědělství snad ještě méně. Jen loni v červnu se ministr Nekula na chvíli probudil ze zimního spánku a vypustil pokusný balonek, když prohlásil, že by Agrofert mohl vracet dotace ve výši až 4,5 miliardy korun. Pak však zřejmě dostal jiné noty, protože od té doby je ticho po pěšině a dotazy na to, kolik už vymohl, ignoruje.

Přijde vám to normální? Mně tedy ne. Chci proto panu ministrovi Nekulovi důrazně doporučit, aby přestal zobat z ruky Andreji Babišovi a dalším agrobaronům a začal konečně dělat něco pro malé a střední zemědělce a pro spotřebitele. Obviňovat obchodní řetězce z toho, že mohou za drahý cukr, nám potraviny určitě nezlevní. Stokrát opakovaná lež se pravdou nestane. Viník je přitom zřejmý a je úplně někde jinde. Dokud si pan ministr nedošlápne na agrobarony a další dominantní dodavatele, tak se levnějších potravin nedočkáme. A po jeho slovech v Českém rozhlase budu jen doufat, že se jméno Nekula na výplatní pásce na Chodově opravdu nenachází, ale že jde „jen“ o další z excesů vášnivého včelaře, který před pravdou zavírá oči, aby nemusel začít skutečně pracovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz