Hlavní obsah

Proč by měl Lukáš Kovanda alias Benzín za Stovku vrátit tituly z ekonomie?

Foto: Tomas Prouza / ChatGPT

Benzín za stovku a jeho vánoce

Oblíbenec čím dál extrémnějších médií Lukáš Kovanda zvaný Benzín za Stovku se opět dopustil úvahy o tom, kolik stojí upéct si vanilkové rohlíčky doma a kolik stojí v obchodě. A jako obvykle i nyní ukázal, že nechápe základní ekonomické principy.

Článek

Zřejmě ve snaze vygenerovat titulky se v textu kromě pár pravopisných chyb objevuje také údiv nad tím, že pekárny a obchody prodávají vanilkové rohlíčky dráž, než za kolik si je člověk může upéct doma. Pan autor má sice několik ekonomických titulů, a dokonce o ekonomii vypráví i studentům (pravda, dělá to na Ševčíkově Národohospodářské fakultě VŠE, takže se to nedá brát moc vážně), ale přesto by i on mohl tušit, jaký je rozdíl mezi domácí hobby aktivitou pro radost a výrobou potravin.

Aby to měl pan ekonom jednodušší, těch deset základních rozdílů jsem mu sepsal. Příští rok uvidíme, jestli jsem uspěl aspoň trochu. Tak tedy, zde je deset nákladů, které má na rozdíl od domácnosti potravinářská firma:

1. Práce a lidská obsluha

- Ruční výroba cukroví se vyznačuje značnými mzdovými náklady.

- Je potřeba zahrnout také mzdové náklady na balení, expedici či úklid pracoviště i na administrativní pracovníky.

- Cena práce pro zaměstnavatele není hrubá mzda (natož čistá mzda), ale superhrubá mzda.

2. Daňová zátěž a jiné odvody

- Domácí výroba cukroví má nulovou daňovou zátěž, zatímco společnost musí platit řadu daní a podobných plateb, mimo jiné:

  • o DPH
  • o sociální pojištění a zdravotní pojištění zaměstnance
  • o daň z příjmů
  • o náklady na BOZP, školení zaměstnanců či třeba požární ochranu, tedy ze zákona povinné platby, které se chovají jako daň z podnikání.

3. Doprava a nakládání se surovinami

- Náklady na přepravu surovin do závodu

- Skladování surovin ve vhodných podmínkách

- Úhrada ztrát, případně expirovaných surovin

- Doprava hotových výrobků spotřebitelům

4. Hygienické standardy

- Dodržování HACCP

- Vedení dokumentace

- Sanitace výrobny, dezinfekční práce, odpovídající pracovní vybavení zaměstnanců

- Interní kontrola dodržování standardů

5. Energie

- Ohřev a chlazení

- Provoz přípraven, pecí, chladící a mrazírenské techniky

- Udržování teploty na pracovišti

6. Balení a značení

- Odpovídající potravinářské obaly

- Etikety se všemi náležitostmi

- Práce v souvislosti s tiskem, lepením a manipulací s balením a značením

7. Poplatky za EPR systémy (do kterých výrobci platí náklady na recyklaci výrobků a obalů) a odpady

- Poplatky EPR systému za obaly uvedené na trh

- Příspěvky do systému nakládání s odpady

8. Režie provozu

- Nájem či vlastnické náklady výrobních prostor a skladů

- Voda a kanalizace

- Pojištění

- Softwarové náklady (účetnictví, e-shop)

- Náklady na prodej zboží a komunikaci se zákazníky

- Administrativní náklady na provoz společnosti

9. Zisk

- Podnikání je aktivita za účelem zisku.

10. Ostatní

- Amortizace strojů a vybavení.

- Marketing a reklama.

- Pravidelné testování výrobků.

- Vývoj nových produktů.

Tento výčet je určitě neúplný a každého čtenáře napadnou další náklady, které musí firma nést, aby úspěšně fungovala. Budu rád za doplnění, co všechno dalšího musíte řešit ve svém podnikání na rozdíl od domácí hobby aktivity.

Všem čtenářům přeji krásné Vánoce a hodně radosti z dobrého cukroví, ať už jste si ho upekli pro radost doma, nebo koupili od nějakého dobrého pekaře či cukráře. Užijte si vánoční pohodu a nenechte si ji kazit žádným prorokem zla a zmaru. Řeči o benzínu za stovku nebo srovnávání nesrovnatelného vás mají jen vyděsit a naštvat, tak se nedejte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz