Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slovák Navratil, nejslavnější únos na Titanicu. Své syny zachránil, sám zahynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikimedia commons, volné dílo

RMS Titanic

Michel Navratil slovenský rodák, odešel do Francie, kde si našel ženu italského původu. Měli 2 syny. Manželství nebylo šťastné, žena ho podváděla, proto se rozvedli. Michel unesl své syny. Chtěl v Americe začít nový život.

Článek

Jediný Čechoslovák na Titanicu. Krejčí Michel Navratil (1880-1912) odešel v mládí z jihoslovenské Seredi za lepším životem do Francie. Zde si najde ženu italského původu. Roku 1907 se vezmou a narodí se jim dva synové.

Temperamentní manželka ale Michela začne podvádět. Navzdory tomu, že svou ženu stále miluje, přichází po pěti letech rozvod. Děti zůstanou v péči matky. Otec je vídá jen občas. V dubnu 1912 si je otec na pár dní vypůjčí. Ale už je nevrátí. Odjede s nimi do Anglie, kde pod cizím jménem Louis M. Hoffman, koupí 3 lístky do druhé třídy na Titanic.

Foto: wikimedia commons, CC BY-SA 3.0 DEED

Michel Navratil

Aby je nikdo nemohl identifikovat. Své dva malé syny, tříletého Michela (1909-2001) a dvouletého Edmonda (1910-1953) Navrátilovy, přejmenuje zdrobnělinami na Lolo a Momon.

Klukům slibuje úžasné dobrodružství a líčí, jaký nádherný život je čeká za oceánem.

Foto: wikimedia commons, volné dílo

Bratři Navrátilové v době, kdy cestovali na Titanicu

Na palubě lodi se prý s nikým moc nebavil a chlapce svěřil slečně na hlídání jen na pár hodin, když si šel zahrát karty. Vydával se za vdovce, který zůstal na malé syny sám.

Drama na palubě

Bohužel idylka na moři vydrží pouhých 5 dnů. 14. dubna 1912 ve 23:40 narazí Titanic do ledovce. Příď lodi začne pomalu klesat. Michel Navrátil spěchá do své kajuty za dětmi. Přichází s ním ještě někdo další. „Můj otec vešel do kajuty…Velmi teple mne oblékl a vzal mne do náruče. Neznámý muž udělal to samé s mým bratrem. Když o tom teď přemýšlím, cítím dojetí. Věděli, že zemřou,“ vzpomíná později Michel junior.

Michel si uvědomuje vážnost situace. Cestují pod falešnou identitou. Děti neumí anglicky, mluví jen francouzsky. Záchranných člunů je málo. Pokud se děti zachrání, nikdo je nepozná. Do poslední chvíle váhal, zbýval už poslední záchranný člun. Je potřeba jednat. Dává děti do posledního člunu. Sám se pokusí nastoupit.

„Ženy a děti první!“ vykřikne na něj ale druhý lodní důstojník Charles Lightoller (1874-1952). S pistolí v ruce mu zabrání vstoupit do člunu.

„Až si pro vás přijde vaše matka, a že se tak jistě stane, řekněte jí, že jsem ji miloval a stále ji miluji,“ stihne ještě Michel zavolat na synky, než člun odrazí na moře. Ve 2:20 hodin ráno 15. dubna 1912 Titanic klesne ke dnu.

Michel Navratil se stal jednou z 1500 obětí této nejznámější námořní katastrofy. Je pohřben na hřbitově v Halifaxu.

Šťastný konec

Příběh chlapců Navrátilových, údajných sirotků z Titanicu, obletí celý svět. Jejich matce Marcelle neujdou novinové články o dvou údajných sirotcích z Titaniku. „To jsou moje děti,“ vykřikne, když spatří v tisku jejich fotografie.

Trvá jí měsíc, než se jí povede o tom přesvědčit i úřady. Do USA si pro ně přijede 16. května 1912.

O příběh měl zájem James Cameron

Tento skutečný příběh zaujal i režiséra velkofilmu Jamese Camerona. Cameron však nakonec příběh chlapců nepoužil jako hlavní téma, protože potřeboval romantickou zápletku. Ve filmu však na kluky odkazuje scéna, ve které nakládají děti na záchranný člun.

Zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=oz1_XaJSiss

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/foto-pani-magda-je-pribuznou-jedineho-slovaka-titanicu-rozpovedala-tragicky-pribeh

https://epochaplus.cz/jediny-slovak-na-titaniku-syny-zachranil-sam-skoncil-ve-vlnach/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Michel_Navratil

https://www.dotyk.cz/magazin/sirotci-z-titaniku-michel-a-edmond-navratilovi-30001006.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz