Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tyhle knihy roku 2023 si pořiďte, příští rok dostanou ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.org

Ano, už je to jasné, které knihy příští rok dostanou literární ceny. Stačí pročíst všemožné ankety na konci roku, zjistit, co obíhá knižním provozem – a pak sebraná data projet citlivými algoritmy křišťálové koule a zkušenosti. A tady jsou výsledky.

Článek

Jsou různé ceny a různé poroty. Výrazných titulů ale česká literatura za rok nekonečno nemá. Jakkoliv se tedy může zdát troufalé a nafoukané tvrdit, že člověk už ví, nakonec se přece jen ukáže, že jedna a jedna jsou dvě. Takže pokud chcete být v předstihu a připraveni, doporučuju pořídit si tyhle tituly. Aby bylo rovnou jasno, přidám k nim i ocenění, které v roce 2024 dostanou.

Literu za prózu získá buď Klára Vlasáková za Těla, nebo Alexej Sevruk za Evropanku. Pravděpodobnost je tak 70 ku 30 pro Těla.

Literu za poezii dostane Elsa Aids za sbírku Lazarská v zimě a jiné básně. A to 100% - pokud tedy budou porotci v bdělém stavu. V nominaci bude i Kamil Bouška s Dokumenty.

U debutů bude tlačenice, ale snad se nám tam kluci a holka nějak porovnají. Ale asi takhle: Ortenova cena pro autora do 30 let – Marek Torčík – Rozložíš paměť. Litera za debut: Eli Beneš - Nepatrná ztráta osamělosti, Michal Kašpárek – Fosilie, Alena Machoninová: Hella.

Když půjde o komiks, bude tam vždycky Srdcovka Štěpánky Jislové, když detektivka, tak bude nějak přítomna Petra Klabouchová U severní zdi, no a na pomezí žánru detektivka-fantasy je Leoš Kyša a jeho Sudetenland.

Zpráva pro poroty: inspirujte se, opisujte. Stejně nic moc jiného z letošní nadílky příští rok nevykouzlíte. A co vlastně Toyen Andrey Sedláčkové? Tu už letos maximálně ocenili čtenáři tisícovkami nakoupených kusů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz