Hlavní obsah

Jak Rusko napomáhá ilegální migraci z Afriky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: X (@real__libyan)

Wagnerovci v oblasti Tin Zautin v Mali.

Kreml dokáže využít opravdu jakýkoli možný způsob, který může oslabit Evropu zevnitř. Každý problém, s nímž se Evropa zrovna potýká, vnímá Moskva jako svoji potenciální příležitost.

Článek

A jelikož Rusko dobře ví, že k hlavním výzvám Evropy patří ilegální migrace, snaží se ještě přisypávat sůl do krvácející rány a problém ještě více prohloubit. Vladimir Putin podle hesla „čím hůře pro Evropu, tím lépe pro nás“ využívá ilegální migraci ze třetích zemí do Evropy jako nástroj pro destabilizaci Evropy i její politické scény.

Citlivá východní hranice

Např. na mnoha místech přímo na východní hranici Polska, Litvy či ve Finsku, které bylo nedávno nucené uzavřít několik svých hraničních přechodů s Ruskem poté, co zaznamenala dramatický nárůst počtu migrantů bez řádných víz a dokladů, většinou z Blízkého východu a Afriky.

Případů jejich agresivního chování ze strany migrantů bylo na východní hranici během uplynulých několik let zaznamenáno už mnoho. Polský premiér Donald Tusk na konci května varoval, že ruští aktéři plánují nelegálně pašovat tisíce migrantů z Afriky do Evropy a že více než 90 procent těch, kteří byli nedávno zadrženi ilegálně vstupující do Polska, má ve svých pasech ruská víza!

Agentura Frontex ve své nedávné zprávě o rizicích varovala před zvýšenou pravděpodobností instrumentalizace migrantů ze strany Ruska a Běloruska kvůli nepřátelství mezi Ruskem a Západem a snížené závislosti mezi nimi.

Právo EU definuje tuto instrumentalizaci migrantů jako situaci, kdy jiná země „podněcuje nelegální migrační toky… tím, že aktivně podporuje nebo usnadňuje pohyb migrantů k hranicím s cílem „destabilizovat“ EU nebo některého jejího člena, včetně ohrožení „jeho územní celistvosti, udržování veřejného pořádku nebo zajištění jeho národní bezpečnosti.“ Současné ruské jednání tuto definici zcela jednoznačně naplňuje.

Opomíjená činnost wagnerovců

Bohužel se ale málo mluví o tom, že Rusko využívá ke zhoršení migrační situace i svoji přítomnost v Africe. Sergej Suchankin, vedoucí pracovník nadace The Jamestown Foundation a poradce společnosti Gulf State Analytics ve Washingtonu správně řekl ve svém vyjádření pro britský deník Telegraph, že pozorovatelé mají tendenci zaměřovat se na roli ruských polovojenských jednotek při podpoře afrických režimů, a nikoli na dopad na migraci. Afrika bývá ze strany Evropy často přehlížená, což považuji za obrovskou chybu.

Kreml má vliv na řadu hlavních tras na kontinent a Putin využívá migraci k destabilizaci Evropy. Na působení ruské milice, známé jako wagnerovci, nezměnila příliš mnoho ani smrt jejího vůdce Jevgenije Prigožina. Stále má mj. za úkol ovládat migraci do Evropy.

Pohraniční policie o síle 15 000 mužů

Deníku Telegraph, který přišel už před několika měsíci s touto zprávou, se dostaly do rukou dokumenty zpravodajských služeb, v nichž jsou podrobně popsány plány ruských agentů na vytvoření „pohraniční policie o síle 15 000 mužů“ složené z bývalých libyjských milicí, která by kontrolovala proud migrantů.

Dřívější plány Ruska na vytvoření libyjské milice sice údajně zkrachovaly, když platby, které měly být provedeny prostřednictvím „rusko-libyjského kulturního institutu“ v Moskvě, nebyly nikdy provedeny.

Tisíce Wagnerových žoldnéřů však stále bojují v libyjské občanské válce přinejmenším od roku 2019 za ruského spojence generála Chalífu Haftara a skupina má v regionu pevnou pozici.

Ruští žoldnéři podněcují podle expertů migraci tím, že zvyšují nestabilitu a násilí v částech Afriky, které mají pod kontrolou, a tím, že fyzicky přesouvají migranty k hranicím a podporují převaděče. Wagnerovy žoldnéře ve Středoafrické republice Rusko využívá k fyzickému přesunu migrantů.

Antonio Tajani, italský vicepremiér, uvedl, že Řím má zpravodajské informace o tom, že žoldnéři „jsou velmi aktivní a v kontaktu s gangy obchodníků s lidmi a milicemi, které se zajímají o pašování migrantů“. Jeho vláda obvinila z nárůstu počtu migrantů překračujících Středozemní moře v rámci hybridní války právě wagnerovce.

Největší nárůst migrantů v loňském roce byl právě přes tuto centrální středomořskou trasu, uvádí agentura Frontex, která poznamenala, že počet nelegálních překročení hranic v roce 2023 byl s 380 000 nejvyšší od roku 2016. Jednalo se především o dospělé muže. Ženy a děti se na celkovém počtu podílely pouze 20 procenty, jak vyplývá z údajů.

Znepokojující ruská přítomnost

Právě zmíněná Středoafrická republika má velmi strategickou polohu. Umožňuje totiž ruským polovojenským jednotkám průnik do klíčového Súdánu a dále na trasy pašeráků vedoucí přes Libyi.

Je známo, že ruští žoldnéři již působí v několika afrických zemích. Vedle Libye a Středoafrické republiky jde konkrétně ještě o Mali, Súdán, Niger nebo třeba stát Burkina Faso. Nemůže být pochyb o tom, že ruská přítomnost v Africe v poslední době ještě více zesílila.

Podle už citovaného Sergeje Suchankina jsou migrační trasy spojené s místy, kde působí Wagnerova skupina a další ruské polovojenské jednotky. Rusko plánuje dle jeho slov vytvořit nové vojenské zařízení právě ve Středoafrické republice, čímž dostane další páky pro řízení migračních toků z oblasti subsaharské Afriky do Libye a pak dále do Evropské unie.

Ilegální migrace z Afriky tedy slouží Moskvě jako nástroj pro vedení „hybridní války“ a v některých případech aktivně pomáhá migrantům cestovat k hranicím. Využívá k tomu i svoji kontrolu nad africkými migračními trasami do Evropy.

Tímto způsobem pak přispívá k destabilizaci Evropy, protože může zaplavit určitou oblast migranty. Ruská hrozba a ilegální migrace představují zčásti spojené nádoby. Tvrdím to neustále a připomínám to i nyní.

Pokud se problém nepodaří vyřešit, nelze očekávat nic jiného než další posílení stran extremistických či antisystémových. Takových, co svými postoji i jednáním často vědomě napomáhají Kremlu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz