Hlavní obsah

Jak se Babišovo hnutí ANO dokázalo historicky znemožnit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Klára Dostálová, X

Hnutí ANO už stačilo vynaložit mnoho energie v přesvědčování veřejnosti o tom, že vůbec není proruské. Nedaří se jim rozptýlit oprávněné obavy řady lidí a mnozí jim nevěří upřímnost jejich slov.

Článek

Nic jiného ani očekávat nemohli. Proč? Skutečné činy hnutí jsou v příkrém rozporu s tím, co říkají. Navzdory všem svým ujišťováním dělalo hnutí ANO vše proto, aby všechny pochybovače jenom ještě více utvrzovalo v jejich obavách.

Do holportu s proruskými silami

Stačí si připomenout jen pár momentů z poslední doby: Už několik dní po evropských volbách udělalo ANO podobně jako mnohokrát předtím veletoč o 180 stupňů. Opustilo liberální frakci Renew, kde mu už i tak patrně hrozilo vyloučení.

Hnutí reálně hrozilo, že ANO skončí jako nezařazené úplně bez vlivu. Nedlouho poté ale oznámilo spolu s maďarskou stranou Fidesz a rakouskými Svobodnými založení nacionalistické skupiny s názvem Patrioti pro Evropu. Tím si ale příliš nepomohlo. Spíše naopak.

Pro nově utvořenou politickou skupinu by bylo mnohem přiléhavější označení Patrioti pro Rusko. Frakce se totiž skládá z uskupení, která jsou zcela po právu vnímaná jako silně toxická a zatížená přinejmenším v minulosti podporou Ruska či dokonce vazbami na Kreml.

Jmenovitě jde třeba právě o francouzské Národní shromáždění či zmíněné rakouské Svobodné, jejichž vazby na Rusko byly propírány už mnohokrát a samozřejmě i Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, který nejen svým blokováním vojenské pomoci Ukrajině napomáhal či napomáhá Putinovi také. Znepokojení a nedůvěra jsou zde opravdu na místě.

V izolaci

ANO se tak jen svým vlastním přičiněním dostalo na politický okraj a na rozdíl od předchozích dvou volebních období nebude mít vzhledem k izolaci frakce „Patriotů“ šanci prosadit cokoli významného a získat některou z důležitých parlamentních pozic. Ostatně to ukázalo i nezvolení lídryně ANO v EP Kláry Dostálové místopředsedkyní parlamentu.

Není divu, že nedávný přestup se příliš nelíbil ani všem dosavadním loajálním členům ANO. Martin Hlaváček už skončil jako europoslanec dříve, než začalo další volební období. Jako důvod ukončení svého působení oficiálně uváděl „osobní důvody“. Nalomení jsou údajně i někteří další, tak uvidíme, zda bude ještě někdo Hlaváčka následovat.

Navíc už v prvním týdnu činnosti Evropského parlamentu v novém složení hnutí jen potvrdilo svoji reputaci uskupení napomáhajícího Rusku. Při hlasování o usnesení o potřebě trvalé pomoci Ukrajině se všichni jeho přítomní zástupci zdrželi. Zvláště za současné naléhavé situace hraje fakticky jakékoli nevyjádření podpory pomoci Ukrajině do karet Putinovi.

Po tom všem už jen těžko může někdo brát vážně slova o tom, že Babišem založené uskupení není proruské. Hnutí ANO by si mělo ujasnit, na čí straně vlastně stojí. Svými posledními kroky se dokázalo odkopat a historicky totálně znemožnit.

Nikoho proto nepřekvapí, že se spojením s pochybnými uskupeními živořícími na politické periferii dostalo do izolace a může se rozloučit s možností prosadit cokoli významného a prospěšného pro Česko.

Zkrátka, ANO nehájí české zájmy v EU, nýbrž jde proti nim a fakticky napomáhá jedné nepřátelské velmoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz