Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konzervatismus není zlo, jak tvrdí Piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Zdechovský

Minulý týden se opřel do konzervativců europoslanec za Piráty Marcel Kolaja, když řekl, že se „konzervativci stále více blíží krajní pravici“, což považuje za jedno z největších nebezpečí v Evropě.

Článek

V prvé řadě hodil Kolaja v rozhovoru pro CNN Prima News všechny konzervativní strany do jednoho pytle, což je první argumentační faul. Ke konzervativním stranám se řadí i vládní lidovci či ODS, jež rozhodně neinklinují ke krajní pravici. Nikdy by nás nenapadlo obhajovat konspirační teorie a šířit prokremelskou propagandu. Právě konzervatismus je antitezí populismu i krajní pravice, ale tomu Piráti evidentně nerozumí.

Za druhé, určitě se shodneme na tom, že konzervativní ideologie je důležitou složkou veřejné debaty. Je dobře, že tady existují hlavní ideologické a názorové proudy, na základě kterých se lidé přiklání k jedné či druhé skupině.

Konzervatismus představuje relevantní ideologický a politický proud, který má stálé zastoupení v mnoha demokratických zemích. Je stabilní protiváhou vůči liberalismu a socialismu.

Konzervatismus = odpovědnost

Odpovědnost vůči minulosti, budoucnosti i přítomnosti, odpovědnost vůči době, rodině i zemi, to je konzervatismus, ne ultra populismus, který u nás předvádí třeba ANO a SPD a na Slovensku třeba Smer. Konzervativní politika je odpovědná a bere ohled i na možné budoucí negativní důsledky, což populistům na jedné straně a progresivistům na straně druhé chybí.

Konzervativci také nechtějí vracet nějakou dávno ztracenou realitu, to je často omílaná lež. Pouze podporují to, co se osvědčilo. Nevítají nekriticky každou novou blbost, ale snaží se zohlednit všechna pro a proti, především možné negativních dopady.

V tom se liší třeba od Pirátů, u kterých často platí, že co je nové, progresivní, je automaticky dobré, jen proto, že je to nové. Uvažování takovým způsobem považuji za naprosto nezodpovědné a krátkozraké. Chtějí být novodobí a cool, přitom je každý čtvrtý člen Pirátské strany přisátý na stát.

Velmi pokulhává také Kolajův argument, že by konzervativci chtěli používat moderní technologie pro plošné šmírování občanů. V Evropském parlamentu jsme jako evropští lidovci chtěli podpořit návrh, který by umožňoval použití těchto technologií v reálném čase v jasně stanovených případech, jako je třeba terorismus, a to vždy se souhlasem soudu. Piráti byli proti, zřejmě nebezpečí terorismu v Evropě nevnímají jako dostatečně velkou hrozbu.

Proti jádru v EP

Jsou to právě evropští Piráti, kteří prosazují často až radikální zelené návrhy, které mají velký dopad na peněženky občanů v EU. A jejich hlasování v Evropském parlamentu proti zařazení jádra mezi zelené investice? Tohle šlo jednoznačně proti zájmům České republiky!

Proto na rozdíl od Marcela Kolaji považuji za jedno z největších nebezpečí levičácké myšlení novodobých komunistů, kteří by chtěli danit byty a říkat, v čem mají lidé jezdit. Ale co čekat od Pirátů, kde se někteří hlásí ke komunistické ideologii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz